Η Ελλάδα, με δεδομένα και τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2020, που καταγράφουν πρωτογενές έλλειμμα 18,2 δισ. ευρώ στο 12μηνο, έχει μεγάλη ανάγκη περαιτέρω δημοσιονομικής ευελιξίας έως ότου ορθοποδήσει.
Όπως αναφέρεται ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, στην τοποθέτησή του, σημείωσε ότι η πανδημία ανέκοψε την πρόοδο που είχε σημειωθεί στην άμβλυνση των οικονομικών ανισορροπιών και υπογράμμισε ότι το πρόβλημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με την επίτευξη υψηλότερης μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.
Επισήμανε, δε, ότι καταλύτης για την οικονομική μεγέθυνση θα είναι η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα επενδύσεων, παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας και απασχόλησης, περιορίζοντας τις ανισότητες και αποτρέποντας τη διόγκωση της φτώχειας.
Κατά τη συζήτηση για τα Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο κ. Σταϊκούρας ανέδειξε τη σημασία της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων που θα τονώσουν και θα κινητροδοτήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις, αυξάνοντας την παραγωγικότητα. Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών ανέπτυξε ορισμένους από τους τομείς στους οποίους εστιάζει το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η επένδυση στην εκπαίδευση και την απόκτηση δεξιοτήτων, οι πολιτικές για την αγορά εργασίας, οι μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και η ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα και των αγορών κεφαλαίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΟΙΚ το επόμενο διάστημα θα προωθηθεί τροπολογία για να ξεκινήσουν πιο νωρίς τα πρώτα έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ με ένταξη δράσεων που θα ενταχθούν πιο μετά στο όλο σχέδιο κι έτσι να αξιοποιηθεί το νωρίτερο δυνατό η προκαταβολή που είναι 2,1 δισ. ευρώ.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr