Τέσσερα τραπεζικά θέματα θα βρεθούν στο «τραπέζι» κυβέρνησης - Θεσμών: ο νέος πτωχευτικός νόμος, η παράταση του «Ηρακλή», οι αλλαγές στο νόμο του ΤΧΣ και η διενέργεια των πλειστηριασμών.
Η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους με την ψήφιση του νέου πτωχευτικού νόμου είχε καταλυτικό ρόλο στην θετική αξιολόγηση για τη χώρα. Ωστόσο, οι Θεσμοί έθεσαν ως ζητούμενο την ταχεία εφαρμογή του νόμου στην πράξη, καθώς παρέμεναν εκκρεμείς περίπου 50 ΚΥΑ για την εξειδίκευση διατάξεών του, όπως επίσης και όλη η υλικοτεχνική υποδομή για την εφαρμογή του, «ακυρώνοντας», έτσι, την έναρξη ισχύος του νόμου την 1η/1/2021.
Η έναρξη των διαπραγματεύσεων του Υπουργείου Οικονομικών με την DGComp για τον «Ηρακλή 2» θα ξεκινήσει εντός των ημερών. Το σχήμα θα παραταθεί για 18 μήνες και με στόχο να «καθαρίσει» το υπολειπόμενο στοκ NPLs στους τραπεζικούς ισολογισμούς, αλλά και τα νέα κόκκινα δάνεια που αναμένονται από την κρίση του κορονοϊού.
Το τρίτο θέμα που θα μπει στο «τραπέζι» των διαβουλεύσεων κυβέρνησης – Θεσμών θα είναι οι αλλαγές στον νόμο του ΤΧΣ. Οι αλλαγές αυτές συνδέονται άμεσα με την μεταβατική κρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς κατά την μελλοντική επανιδιωτικοποίηση της Τράπεζας μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, το ΤΧΣ θα πρέπει να παίξει ρόλο ενεργού μετόχου και να συμμετάσχει σε αυτήν προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου.
Την ατζέντα των διαβουλεύσεων με τους Θεσμούς ολοκληρώνει το θέμα των πλειστηριασμών. Το «πάγωμα» της διενέργειας πλειστηριασμών μέχρι την 1η Ιουνίου 2021 αποτελεί κυβερνητική απόφαση, προκειμένου να προστατευθεί η πρώτη κατοικία, μέχρι να βελτιωθούν οι συνθήκες στο μέτωπο της υγειονομικής κρίσης και χωρίς να υπάρξει κενό προστασίας έως την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου.
ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr