Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος της χρονιάς ή στο τέλος του Ιανουαρίου λήγει η ισχύς για πολλές περιπτώσεις παγώματος πληρωμών. Στο φόντο αυτό οι τράπεζες εξετάζουν το πως θα συνδράμουν τους δανειολήπτες κι θα αποφύγουν «κοκκινίσματα» οφειλών.
Μάλιστα πάνω από το 85% των δανείων που ήταν σε μορατόριουμ εξέρχονται τώρα καθώς οι περισσότερες εντάξεις σε προγράμματα αναστολής πληρωμών έγιναν τον Απρίλιο και επομένως οι εννέα συνολικά μήνες έχουν παρέλθει.
Πέρα από διαδικασία step up τα πιστωτικά ιδρύματα εξετάζουν το πώς θα αξιοποιήσουν το νέο πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίων από το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και το πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ» με επιδότηση δόσεων στις επιχειρήσεις, εφόσον αυτό εγκριθεί από τους θεσμούς. Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τον Ιανουάριο, οπότε και αναμένονται οι εκπρόσωποι των θεσμών στη χώρα μας για την έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης που θα ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο.
Παράλληλα οι τράπεζες έχουν ως επιλογή την διαμόρφωση προτάσεων στους δανειολήπτες να πληρώσουν μια δόση της τάξεως του 40%-60% της προηγούμενης που κατέβαλαν και για μια περίοδο που υπολογίζεται πως δεν θα ξεπεράσει τους 9- 12 μήνες.
Βέβαια περίπου 20 δισεκ. είναι δάνεια που έχουν παγώσει σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Κόκκινο και στο Νίκο Ξυδάκη ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης τονίζοντας την ανάγκη για νέο μορατόριουμ καθώς αρκετές επιχειρήσεις δύσκολα θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, σε μορατόριουμ εισήλθαν συνολικά δανειακές συμβάσεις ύψους 21 δισ. ευρώ. Τα ενήμερα μορατόριουμ, όμως, αφορούν κατά 4,9 δισ. ευρώ τη Eurobank, κατά 4,2 δισ. την Τράπεζα Πειραιώς, κατά 3,6 δισ. την Εθνική και κατά 4,2 δισ. την Alpha Bank.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr