Τον Οκτώβριο του 2020, το ισοζύγιο κεφαλαίων παρουσίασε πλεόνασμα 507 εκατ. ευρώ, έναντι μικρού ελλείμματος 8 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, λόγω της αύξησης των καθαρών κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τη γενική κυβέρνηση. Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2020, το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαίων παρουσίασε άνοδο κατά 1,6 δισεκ. ευρώ σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019, οφειλόμενη κυρίως στην αύξηση των μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τη γενική κυβέρνηση, και διαμορφώθηκε σε 1,8 δισεκ. ευρώ.
Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων
Τον Οκτώβριο του 2020, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) κατέγραψε έλλειμμα 261 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 686 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2019. Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2020, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων παρουσίασε έλλειμμα 7,5 δισεκ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 562 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών
Τον Οκτώβριο του 2020, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν αύξηση 46 εκατ. ευρώ. Οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, παρουσίασαν αύξηση 205 εκατ. ευρώ.
Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση κατά 104 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού, ενώ σημειώθηκε και μικρή μείωση των υποχρεώσεών τους.
Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 495 εκατ. ευρώ των δανείων που χορηγήθηκαν σε μη κατοίκους. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά κυρίως την αύξηση κατά 190 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET), καθώς και την αύξηση κατά 135 εκατ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2020, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 541 εκατ. ευρώ και οι καθαρές υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 2,6 δισεκ. ευρώ.
Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, η καθαρή αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 33 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η καθαρή μείωση των υποχρεώσεών τους οφείλεται κυρίως στη μείωση κατά 8,1 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.
Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην στατιστική προσαρμογή (κατά 2,6 δισεκ. ευρώ) που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων. Η καθαρή αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά κυρίως την αύξηση κατά 42 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET) και την αύξηση κατά 6,3 δισεκ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεων των κατοίκων προς μη κατοίκους.
Στο τέλος Οκτωβρίου του 2020, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 9,7 δισεκ. ευρώ, έναντι 7,4 δισεκ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου του 2019.