Πιο συγκεκριμένα:
Α) καταγράφεται αδικαιολόγητη άρνηση σε κάποια Γραφεία Κτηματογράφησης για εγγραφές νέων συμβολαίων που αφορούν αγοραπωλησίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, συμβολαιογράφοι και άλλοι εμπλεκόμενοι με σχετικό υπόμνημά τους έχουν επισημάνει το γεγονός ότι δεν προχωρούν οι διαδικασίες εγγραφών με αποτέλεσμα να έχουν παγώσει επενδύσεις, αλλά και να υπάρχει περίπτωση υπονόμευση της ασφάλειας δικαίου καθώς με τη μη εγγραφή πολλών συμβολαίων υπάρχει περίπτωση π.χ. προσημειώσεων σε ιδιοκτησίες που έχουν αλλάξει χέρια.
Το θέμα ειδικά αφορά σε κάποια συγκεκριμένα Γραφεία Κτηματογράφησης όπου υπάρχει επίκληση της νομοθεσίας covid-19, με βάση την οποία γίνονται πράξεις μόνο για επείγοντα θέματα. Ουσιαστικά αφήνεται στην «ευχέρεια» υπαλλήλων να κρίνουν, με αποτέλεσμα να υπάρχει άρνηση μετεγγραφών συμβολαίων, συσσώρευση φακέλων, που συμπαρασύρει όμως σειρά ζητημάτων π.χ. έκδοση πολεοδομικών αδειών, δανείων ενώ όπως προαναφέρθηκε δημιουργείται κίνδυνος νομικού χάους. Π.χ. ένας παλιός ιδιοκτήτης που έχει πουλήσει, εφόσον δεν έχει μετεγγράψει το ακίνητο μπορεί να το υποθηκεύσει.
Όπως αναφέρεται σε Συμβολαιογραφικούς και Δικηγορικούς κύκλους καταγράφεται σε κάποια σημεία της επικράτειας «άρνηση καταχώρησης, η απόρριψη καταχώρησης ή ακόμα και η απαίτηση από μέρους της προϊσταμένης προς τους συμβολαιογράφους με την απειλή της απόρριψης καταχώρησης, για παραίτηση από την αίτηση καταχώρησης μεταγραπτέων πράξεων. Όλα αυτά με την πρόφαση της πανδημίας και της ύπαρξης επείγοντα λόγου για τη μεταγραφή των πράξεων». Σύμφωνα με όσα αναφέρουν παράγοντες της αγοράς ακινήτων, το πρόσχημα που χρησιμοποιείται είναι δίνει η σχετική ΚΥΑ για τη λειτουργία Κτηματολογικών γραφείων και Υποθηκοφυλακείων, αν και όπως τονίζεται «καμμία ΚΥΑ και καμμία πανδημία δεν έχει επιφέρει αναστολή των διατάξεων του Αστικού Κώδικα».
Σε άλλες περιπτώσεις, πάντως, γραφείων κτηματογράφησης, με βάση σχετική έρευνα, ακολουθείται άλλη τακτική και οι αγοραπωλησίες ακινήτων χαρακτηρίζονται ως «επείγουσες» δημιουργώντας έτσι εύλογες απορίες για τις πολλαπλές ταχύτητες στη δημόσια διοίκηση.
β) Σε σχέση με τις Δ.Ο.Υ., λόγω των αδειών ειδικού σκοπού και της έλλειψης προσωπικού δεν διεκπεραιώνονται πιστοποιητικά που αφορούν διάφορες υποθέσεις.
Ειδικά δε το κομβικό τμήμα κεφαλαίου και το τμήμα ΕΝΦΙΑ, παρά το φιλότιμο των υπαλλήλων σε πολλές ΔΟΥ, έχει αποδυναμωθεί με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να μείνουν εκκρεμότητες και πάλι σε σχέση με κυοφορούμενες επενδύσεις.
Γ) Σε Ειρηνοδικεία απαιτούνται επείγοντες λόγοι για την έκδοση πιστοποιητικών, που στην ουσία είναι στην κρίση του αρμόδιου Ειρηνοδίκη ενώ δεν εκδίδονται ηλεκτρονικά σχετικά πιστοποιητικά, παρά το ότι υπάρχει σχετική βάση δεδομένων.
Πάντως πέρα κι από τη συγκυρία της καραντίνας κι εν όψει του φιλόδοξου στόχου που έχει μπει στον προϋπολογισμό για εκτόξευση των επενδύσεων κατά 24% το 2021, πολλοί παράγοντες της αγοράς, ειδικά για το θέμα των ΔΟΥ, αναφέρουν ότι η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να συρρικνώνει τα σχετικά τμήματα των κατά τόπους εφορειών, αλλά και μια νοοτροπία της διοίκησης να «επιπλήττει» υπαλλήλους που από φιλότιμο προσπαθούν να στηρίξουν τις φορολογικές διαδικασίες των συμβολαίων, είναι κόντρα στην πολιτική των επενδύσεων παραγνωρίζοντας ένα πολυμοχλό τόσο φοροεισπρακτικό όσο και αναπτυξιακό - επενδυτικό. Ήδη, μάλιστα έχει κατατεθεί πρόταση για δημιουργία μέσα σε κάθε ΔΟΥ helpdesk ειδικά για αυτό επενδύσεις όταν μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις αγοραπωλησιών απαιτούνται πολλαπλά έγγραφα.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr