Είναι προφανές ότι εφόσον υπάρξει νέο κύμα της πανδημίας, τότε οι επιπτώσεις θα είναι πολλές και ένα νέο κύμα παρεμβάσεων θα είναι απαραίτητο. Παράλληλα, αναπόδραστα θα επηρεαστεί και η πορεία των εσόδων, καθώς ειδικά σε περίοδο όπως η εορταστική οι εισπράξεις ΦΠΑ είναι σημαντικές, ενώ όλοι περιμένουν να «γεμίσουν» τα ταμεία τους για να μπορέσουν να εξοφλήσουν υποχρεώσεις. Άρα το «απαγορευτικό» επηρεάζει τις εισπράξεις από τους φόρους κατανάλωσης, αλλά και την εν γένει δυνατότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στην εφορία.
Σημειώνεται ότι έως το τέλος Δεκεμβρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν για φόρους 3,659 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τη πρόβλεψη του προϋπολογισμού το Δημόσιο θα εισπράξει φορολογικά έσοδα αυξημένα κατά 3,5 δισ. ευρώ το 2021.
Στο φόντο αυτό, χτες Τετάρτη, κατά την παρουσίαση των προσωρινών στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Νοέμβριο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης σημείωσε με νόημα ότι «το πλήγμα που αναμένουμε από το lockdown και την παράτασή του θα εμφανιστεί με χρονική υστέρηση και θα επηρεάσει κυρίως τα έσοδα του Δεκεμβρίου και των επόμενων μηνών».
Βέβαια προς ώρας το οικονομικό επιτελείο καταγράφει καθημερινά την εξέλιξη του τζίρου στην αγορά αλλά και το ενδεχόμενο αντίδρασης. Ουσιαστικά ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε είναι σε διαδικασία συνεχούς ελέγχου ώστε όταν και αν χρειαστεί να υπάρξουν αυτόματες παρεμβάσεις και αναθεωρήσεις.
Βέβαια με όπλο τα αποθεματικά του κρατικού ταμείου το υπουργείο Οικονομικών μένει προς ώρας στο βασικό σενάριο που λέει ότι η υποχώρηση της πανδημίας από τον Απρίλιο θα δώσει «αέρα» στη συνέχεια για ομαλοποίηση. Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε στην ομιλία του για τον Προϋπολογισμό του 2021 στη Βουλή ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου διαμορφώνονται στα 30,5 δισ. ευρώ στο τέλος της χρονιάς, ποσό, μάλιστα, που αναμένεται να διατηρηθεί και την επόμενη χρονιά, με εκδόσεις ομολόγων τουλάχιστον 13 δισ. ευρώ καθώς μάλιστα με την «ομπρέλα» της ΕΚΤ τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων συνεχίζουν να υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Παράλληλα, όπως είπε ο Θ. Σκυλακάκης κατά την παρουσίαση της πορείας εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού «το γεγονός ότι τα έσοδα από φόρους για το μήνα Νοέμβριο είναι αυξημένα κατά 521 εκ ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021, διευκολύνει ταμειακά τα δημόσια έσοδα» και δίνει έναν αέρα αισιοδοξίας.
Σύμφωνα με στελέχη του Υπ. Οικονομικών το πλεόνασμα στα έσοδα οφείλεται στην καλή, πάντα τηρουμένων των αναλογιών, πορεία του τουρισμού τον Οκτώβριο και στον υψηλό βαθμό ανταπόκρισης των φορολογούμενων στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους, με τη συνδρομή και των φθηνών δανείων που έλαβαν το Νοέμβριο από τον Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4. Σημαντικό ρόλο βέβαια έπαιξαν και οι ηλεκτρονικές πληρωμές.
Βέβαια σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό του 2020 που ψηφίσθηκε από τη Βουλή τον περυσινό Δεκέμβριο τα καθαρά έσοδα του δημοσίου θα ανέρχονταν σε 53,751 δισ. ευρώ, αλλά με την αναθεώρηση ο πήχης κατέβηκε κατά 7,927 δισ. ευρώ και ο στόχος τέθηκε στα 46,454 δις. ευρώ. Ουσιαστικά ο στόχος για τις εισπράξεις από φόρους έπεσε κατά 9,216 δισ. ευρώ, αφού από 51,997 δισ. ευρώ αρχικά διαμορφώθηκε στα 42,781 δισ. ευρώ. Αντίθετα οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 11,173 δισ. ευρώ λόγω των μέτρων στήριξης της οικονομίας στα 70,774 δισ. ευρώ από 56,037 δισ. ευρώ
Σε επίπεδο ισοζυγίου ο κρατικού προϋπολογισμός για την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2020, παρουσιάζει χαμηλότερο έλλειμμα σε σχέση με τον αναθεωρημένο στόχο στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021 (18,313 δισ. ευρώ έναντι 19,837 δισ. ευρώ και πλεονάσματος 1,922 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019). Καλύτερο των εκτιμήσεων ήταν το πρωτογενές αποτέλεσμα, καθώς διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 13,808 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 15,292 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 6,945 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr