Έτσι αναμένεται και σε αυτή τη φάση χρηματοδοτήσεων, το 50% να είναι επιχορηγήσεις και όχι δάνεια, με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι αναζητείται φόρμουλα από το υπουργείο Οικονομικών έτσι ώστε να γίνουν ανάλογες βελτιώσεις/τροποποιήσεις και στους 3 πρώτους γύρους επιστρεπτέας, μέσω των οποίων διατέθηκαν περί τα 3,3 δισ ευρώ.
Επίσης σε αυτή τη φάση στόχος είναι να στηριχθούν περισσότερο επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω της δεύτερης καραντίνας. Να σημειωθεί ότι στην φάση 4 οι ελεύθεροι επαγγελματίες ήταν εκείνοι που βρέθηκαν στο επίκεντρο. Μάλιστα υπέβαλαν πάνω από τις μισές αιτήσεις χρηματοδότησης δηλαδή πάνω από 220 χιλιάδες, καθώς η έως τώρα ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ μεταβλήθηκε σε ελάχιστη αποζημίωση 1.000 ευρώ, ενώ για τις ατομικές επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω καραντίνας η αποζημίωση ανέβηκε στις 2.000 ευρώ, χωρίς κριτήριο τζίρου.
Στη νέα φάση, σύμφωνα με πληροφορίες, οι χρηματοδοτήσεις θα γίνουν με πρώτο κριτήριο την πτώση τζίρου στο τετράμηνο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου. Με αυτό και μόνο το κριτήριο, ξεκινούν από πλεονεκτική θέση οι επιχειρήσεις εστίασης και τα εμπορικά καταστήματα που είχαν απαγορευτικό.
Ωστόσο στο νέο γύρο χρηματοδοτήσεων θα «μπουν» στον «κουβά» και θα συνεκτιμηθεί τι πήρε κάποιος επαγγελματίας ή κάποια επιχείρηση από την Επιστρεπτέα 4. Έτσι, π.χ. αν λάβει κανείς υπόψιν ότι οι περισσότερες καταχωρήσεις αφορούσαν σε εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, ψητοπωλεία, ουζερί, είναι προφανές ότι μόνο όσοι από αυτούς δεν εξάντλησαν τα ποσά που τους αναλογούν ή δεν πρόλαβαν να κάνουν αίτηση, θα πάρουν μερίδιο από την Επιστρεπτέα 5.
Επίσης στη νέα φάση θα ενταχθούν οι νέες επιχειρήσεις, δηλαδή όσες τόλμησαν να κάνουν έναρξη δραστηριότητας εν μέσω πανδημίας, οι οποίες δεν καλύφθηκαν από την Επιστρεπτέα 4 που προέβλεπε ως κριτήριο χρηματοδότησης την πτώση τζίρου το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με το ΓΕΜΗ, στο επίμαχο δίμηνο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου, που θα καλυφθεί από την Επιστρεπτέα 5, έκαναν έναρξη εργασιών 6.605 επιχειρήσεις και αυτές θα στηριχθούν.
Να σημειωθεί ότι και πάλι βασικό κριτήριο είναι η διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων ως τέλος Ιουνίου. Με βάση τις εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι με τη ρήτρα αυτή στηρίζονται 700 χιλιάδες εργασίας.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr