Για τον αποτελεσματικό έλεγχο της αγοράς αναμένεται με βάση τις τροπολογίες, που κατατέθηκαν την Τετάρτη στη Βουλή από το υπ. Οικονομικών, να δημιουργηθεί ειδικός ιστότοπος στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr- ΕΨΠ), όπου, με βάση μόνο τον αριθμό κυκλοφορίας τους στο μητρώο οχημάτων της ΑΑΔΕ, θα παρέχονται δημόσιες πληροφορίες (open data) σχετικά με την κατάσταση κίνησης ή ακινησίας των οχημάτων για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα, την τρέχουσα κατάσταση ασφάλισής τους, τυχόν δήλωσή τους ως απολεσθέντων ή κλαπέντων, και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
Με την ίδια απόφαση ορίζονται η διαδικασία και οι λεπτομέρειες χορήγησης των στοιχείων μητρώου οχημάτων από την ΑΑΔΕ, προς δημοσίευση στον ανωτέρω ειδικό ιστότοπο, αποκλεισμένης της δημοσιοποίησης κάθε είδους στοιχείων ταυτότητας των ιδιοκτητών ή κατόχων των οχημάτων.
Επίσης από φέτος μέσω e-mail θα γίνεται η δήλωση ακινησίας των Ι.Χ. αυτοκινήτων, η οποία θα υποβάλλεται στη Φορολογική Διοίκηση μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος. Ειδικότερα, η εν λόγω δήλωση θα περιλαμβάνει τα ακριβή στοιχεία της πόλης, της οδού και του αριθμού, του σημείου ακινητοποίησης του οχήματος, ενώ αμέσως μετά τη δήλωση, ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος έχει υποχρέωση να αφαιρέσει από το όχημα τις πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας του και να φυλάσσει το όχημα.
«Τσουχτερά» πρόστιμα στους παραβάτες
Να σημειωθεί ότι προβλέπονται πολύ αυστηρά πρόστιμα για όσους δεν τηρούν την ακινησία. Φτάνει δε το πρόστιμο 10.000 ευρώ, το οποίο τριπλασιάζεται και φθάνει τις 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής και ταυτόχρονα αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος. Ακόμα μάλιστα και όχημα που εντοπίζεται στο πλαίσιο ελέγχων σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική ακινησία ή διερχόμενο, θεωρείται ότι κυκλοφόρησε και θα αποτελεί αιτία προστίμου.
Εάν, δε, διαπιστωθεί ότι ένα όχημα κυκλοφορεί με πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, χωρίς να έχουν καταβληθεί τέλη, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία. Έτσι επιβάλλονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, πέραν του ανωτέρω διοικητικού προστίμου των 10.000 ευρώ, και τα τέλη κυκλοφορίας, αλλά και το πρόστιμο μη καταβολής αυτών που προβλέπονται από τον νόμο.
Για την έκπτωση των τελών κυκλοφορίας, η ακινησία θα δηλώνεται πριν από την έναρξη του έτους που αφορά και θα ισχύει μέχρι την ανάκλησή της μέσω αίτησης άρσης ακινησίας. Δήλωση ακινησίας μετά την έναρξη του έτους που αφορά δεν λαμβάνεται υπόψη για τις ανάγκες έκπτωσης των τελών κυκλοφορίας. Σε περίπτωση διακοπής της ακινησίας με σκοπό να τεθεί το αυτοκίνητο σε κυκλοφορία, ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος αυτού υποχρεούται προηγουμένως να το δηλώσει στην αρμόδια υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης, ενώ θα πρέπει να καταβληθούν άμεσα και τα ισχύοντα τέλη κυκλοφορίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr