Πιο συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει: «Ο Κλάδος της Εστίασης και Συναφών Επαγγε λμάτων παραμένει ο πλέον πληττόμενος Κλάδος της οικονομίας από την πανδημία, παρά τα μέτρα της Κυβέρνησης. Το 2 ο lockdown έρχεται να επιβαρύνει ακόμη παραπάνω τα δυσμενή αποτελέσματα στον κύκλο εργασιών του Κλάδου σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2 ο και 3 ο τρίμηνο του 2020. Και παρά τα μέτρα στήριξης από την πλευρά της Κυβέρνησης η ρευστότητα παραμένει το μεγάλο ζητούμενο για τον Κλάδο.
Ο 4ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής (με επιδότηση του 50%) είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που ταχύτατα έδωσε και θα δώσει μια «ένεση» ρευστότητας σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων του Κλάδου. Η παράταση του lockdown μέχρι 7/12/2020 οδηγεί με βεβαιότητα τον Κλάδο στην επαναλειτουργία του λίγες μέρες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, με «άγνωστα» μέχρι στιγμής μέτρα περιορισμού της διασποράς. Η ανάγκη για ρευστότητα παραμένει παρά την όποια ενίσχυση της 4 ης επιστρεπτέας προκαταβολής και θα πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί για τον Κλάδο ένα ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσής του.
Ένα πρόγραμμα το οποίο θα καλύπτει το 30% του κύκλου εργασιών του μήνα αναφοράς του προηγούμενου έτους. Το αίτημά μας είναι εύλογο, δίκαιο και αναγκαίο και αναλογικό για κάθε επιχείρηση για την επιβίωση των δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων του Κλάδου και των εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.»
Το ΚΙΝΑΛ
Στο μεταξύ την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6 % στην εστίαση και στη διαμονή ζητά το Κίνημα Αλλαγής με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα με επικεφαλής την πρόεδρο του κόμματος Φώφη Γεννηματά.
Στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται πως «το 2020 αποδείχθηκε μια καταστροφική χρονιά για τις τουριστικές εισπράξεις οι οποίες προβλέπεται να προσγειωθούν στο 20% των αντίστοιχων του 2019 παρά τα αδικαιολόγητα χαλαρά πρωτόκολλα ελέγχου των επισκεπτών της χώρας την καλοκαιρινή περίοδο. Επιπλέον τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν πλήξει με σφοδρότητα τους κλάδους της εστίασης και της διαμονής δημιουργώντας για χιλιάδες από αυτές ζητήματα επιβίωσης».
Παράλληλα επισημαίνεται πως «το 2021 θα είναι μια πολύ κρίσιμη χρονιά για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας κατά την οποία τόσο ο ελληνικός τουρισμός πρέπει να υποστηριχτεί ενώ ειδικά οι κλάδοι της εστίασης και διαμονής πρέπει να καταστούν προσιτοί και για τους Έλληνες καταναλωτές, εν όψει της ενδεχόμενης αποκλιμάκωσης της πανδημίας και των σχετικών περιοριστικών μέτρων. Για αυτό με την προτεινόμενη διάταξη μεταφέρονται οι συντελεστές των υπηρεσιών εστίασης και της διαμονής από το μειωμένο συντελεστή 13% στον υπερμειωμένο συντελεστή που ορίζεται σε 6% για το έτος αυτό, με την προοπτική να αξιολογηθεί εκ νέου το μέτρο στο τέλος του 2021, προκειμένου να συνεχιστεί».
Μείωση φόρων
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη η μείωση σε βάθος χρόνου των φόρων είναι η μόνη λύση για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου με την επανάκαμψη μιας κάποιας μορφής κανονικότητας. Ήδη η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝΕΑΠ) έχει καταθέσει στο δημόσιο διάλογο μια συνολική πρόταση για τη στήριξη του θέση του κλάδου της εστίασης για περαιτέρω που περιλαμβάνει οριζόντια μείωση του ΦΠΑ, εντάσσοντας σε αυτή και τα αλκοολούχα ποτά.
«Η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ σε όλη την εστίαση, συμπεριλαμβανομένων των αλκοολούχων ποτών, σε συνδυασμό με το πάγιο αίτημα του κλάδου μας για μείωση και σύγκλιση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα αλκοολούχα ποτά με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο θα ενίσχυαν την καταγεγραμμένη κατανάλωση και αναλογικά τα δημόσια έσοδα με βιώσιμο τρόπο, κερδίζοντας έδαφος από την μη καταγεγραμμένη κατανάλωση αμφιβόλου ποιότητας και ενίοτε ακατάλληλων ποτών» αναφέρει η ΕΝΕΑΠ.
Στο φόντο αυτό ενδιαφέρουσες προτάσεις για τη στήριξη της εστίασης κατέθεσε σε πρόσφατο άρθρο του στο Euractiv με τίτλο “COVID-19: A Spirit of Solidarity”, ο Ultrich Adam, Γενικός Διευθυντής του Spirits Europe, που αποτελεί τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο των Παραγωγών Αλκοολούχων Ποτών.
«Κανένας κλάδος δεν έχει επηρεαστεί περισσότερο από την πανδημία της νόσου COVID-19, από ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο εστίασης και φιλοξενίας, καθώς ειδικά αυτές οι επιχειρήσεις στηρίζονται στην κοινωνική συναναστροφή και την κοινωνική διάθεση. Πριν από την κρίση, η έξοδος για φαγητό ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες για τους Ευρωπαίους, και η νυχτερινή ζωή μας αποτελούσε μεγάλο «πόλο έλξης» για τους τουρίστες από όλο τον κόσμο. Μήνες μετά την άρση του lockdown στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα εστιατόρια και τα μπαρ εξακολουθούν να προσπαθούν σκληρά να προσελκύσουν πελάτες, καθώς ο φόβος του κορωνοϊού παραμένει» αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής του Spirits Europe/
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr