Ειδικότερα, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», σε συνέντευξή του στο «Radio Κ» ο κ. Πατέλης υπογράμμισε ότι γίνονται βήματα μπροστά όσον αφορά τις τεχνολογικές υποδομές, ώστε να προστεθεί ακόμη ένα πλεονέκτημα, πέραν από τη φυσική ομορφιά της χώρας και σημείωσε ότι σύντομα το 5G θα αποτελεί μια πραγματικότητα για τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας και θα επεκταθεί σε ολόκληρη την επικράτεια, ενώ πρόσθεσε και την πρωτοβουλία για τη δημιουργία fund, με κομμάτι των εσόδων του να κατευθύνεται και προς τη χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων.
Στον τομέα της τεχνολογίας, όπως τονίζει, εντάσσονται επίσης και η δημιουργικό του δικτύου οπτικών ινών σε όλη τη χώρα, αλλά και το κυβερνητικό εγχείρημα της ψηφιοποίησης του κράτους, ενώ αναφερόμενος στην πρόσφατη επένδυση της Microsoft στη χώρα, τόνισε ότι συμπεριλήφθη στην αξιολόγηση της Moody΄s, ως ένδειξη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα.
Στο ερώτημα ποιους μπορούμε να προσελκύσουμε ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού σημειώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για ελεύθερους επαγγελματίες, ωστόσο το βασικότερο είναι να προσελκύσουμε «τις ίδιες τις δουλειές».
{https://twitter.com/PatelisAlex/status/1329768805510356994}
«Η πανδημία και η πρόοδος της τεχνολογίας ανέδειξαν ότι πολλοί από εμάς μπορούμε να επιλέγουμε σε ποια χώρα θα εργαστούμε», επισημαίνει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Μιλάμε εδώ και χρόνια για επιμήκυνση του τουριστικού έτους και μεγαλύτερη σεζόν. Τι πιο καλό από το να φέρουμε ανθρώπους να εργαστούν μερικούς μήνες τον χρόνο στην Ελλάδα, να νοικιάσουν ένα σπίτι ή εξοχικό».
Όπως συμπληρώνει, υπάρχει η πιθανότητα εταιρείες παγκοσμίως να θεσπίσουν κάποια τέτοια δικαιώματα ως επέκταση της τηλεργασίας, δηλαδή, πέρα από τις διακοπές που δικαιούται κανείς κάθε χρόνο, να μπορεί μερικές εβδομάδες ή μήνες του έτους να εργάζεται μακριά από τον βασικό τόπο εργασίας του.
Σημειώνει δε ότι πρόσφατα σε τηλεδιάσκεψη που είχε με μεγάλη εταιρεία, είχε εξεταστεί το ενδεχόμενο μετακόμισης ενός τμήματός της στην Ελλάδα και εν συνεχεία αναφέρθηκε στα εμπόδια και τις «προκαταλήψεις» που συναντά από επιχειρήσεις του εξωτερικού.
«Όσο κι αν σας φανεί περίεργο, υπάρχει και η προκατάληψη που είχε καλλιεργηθεί από την εποχή της κρίσης. Σε μια άλλη τηλεδιάσκεψη με άλλη εταιρεία, είχε τεθεί το ερώτημα αν οι Έλληνες εργαζόμενοι είναι πειθαρχημένοι και δουλευταράδες. Υπάρχει ακόμη μια τέτοια προκατάληψη, αν και η πανδημία πέρα από το υγειονομικό και οικονομικό κομμάτι, μπορεί να επιφέρει και αλλαγές στον τρόπο που μας αντιμετωπίζουν στο εξωτερικό. Ένα brand είναι εύκολο να το χαλάσεις, δύσκολο να το χτίσεις», σημειώνει ο ίδιος.
Ερωτηθείς για τον ανταγωνισμό στο εν λόγω πεδίο, μιας και πιο ανεπτυγμένα κράτη βλέπουν ως κίνδυνο, αυτό για εμάς αποτελεί ευκαιρία, ο κ. Πατέλης σημειώνει πως «ανταγωνισμός πάντα θα υπάρχει, δουλειά μας είναι να είμαστε πιο καλοί από τους άλλους για να κερδίσουμε αυτό τον ανταγωνισμό».
Προσθέτει δε πως πέρα από τους «ψηφιακούς μετανάστες», η κυβέρνηση κοιτά προς τη μεγαλύτερη εικόνα, στοχεύοντας στις επιχειρήσεις και την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και στη δημιουργία των συνθηκών επιστροφής των Ελλήνων που έφυγαν από τη χώρα κατά το κύμα του brain drain.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr