Η Πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε τη Δευτέρα την ιδιαίτερα θετική αυτή εξέλιξη, η οποία την Τρίτη υλοποιήθηκε, προκαλώντας ασφαλώς την ικανοποίηση του οικονομικού επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης.
Τα χρήματα από το πρόγραμμα Sure προορίζονται για να καλυφθούν μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών.
Ενδεικτική είναι η σχετική δήλωση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας:
«Επτά μήνες μετά την απόφαση του Eurogroup να δημιουργηθεί ένα “δίχτυ προστασίας” των εργαζομένων μέσω του Προγράμματος SURE, και έξι μήνες μετά τη θέσπισή του από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ελλάδα λαμβάνει, σήμερα, την πρώτη εκταμίευση πόρων από το Πρόγραμμα.
Εκταμίευση η οποία ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ, επί συνόλου περίπου 2,7 δισ. ευρώ που θα χορηγηθούν στη χώρα μας ως δάνειο από το SURE, με εξαιρετικά χαμηλό έως μηδενικό κόστος δανεισμού.
Με τα χρήματα αυτά θα καλυφθούν μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης.
Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή, την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων και την υλοποίηση του προγράμματος “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”.
Η Ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να αξιοποιεί με μεθοδικότητα, οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη τους εγχώριους και ευρωπαϊκούς πόρους, ώστε να περιορίσει, όσο γίνεται περισσότερο, τις επιπτώσεις της παρούσας δοκιμασίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να θέσει τις βάσεις για γρήγορη και ισχυρή ανάκαμψη».
Ασφαλώς, η Ελλάδα περιμένει επιπλέον στήριξη από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ωστόσο, οι καθυστερήσεις από το... μέτωπο του Ταμείου Ανάκαμψης δεν δημιουργούν μεγάλη αισιοδοξία. Ουγγαρία και Πολωνία έχουν βάλει βέτο στη συμφωνία για τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ, επειδή διαφωνούν με τη σύνδεση του κράτους δικαίου με τις εκταμιεύσεις.
Το "μπλόκο" αυτό προκαλεί καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος, με την Ελλάδα, πάντως, να σχεδιάζει ήδη τις προτάσεις που θα καταθέσει στην ΕΕ για να εισπράξει τα 32 δισ. ευρώ που δικαιούται σε βάθος χρόνου. Ένας ρεαλιστικός στόχος για κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ είναι το καλοκαίρι του 2021, αν ξεπεραστούν βέβαια τα εμπόδια που βάζουν οι λαϊκιστικές κυβερνήσεις Ουγγαρίας και Πολωνίας.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr