Η αβεβαιότητα παρά τα καλά νέα από το μέτωπο του εμβολίου και τις ανακοινώσεις που έκανε στο BBC χτες ο Ουγούρ Σαχίν, γενικός διευθυντής της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας BioNTech, (που μαζί με την Pfizer αναπτύσσει ένα εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού), για μια εφικτή επιστροφή στην κανονικότητα μέχρι τον επόμενο χειμώνα είναι κυρίαρχη και εμποδίζει τις ασφαλείς προβλέψεις. Ήδη έχουν γίνει αναθεωρήσεις και η ύφεση για φέτος αναμένεται να είναι πάνω από 10% με την ανάκαμψη του χρόνου να εκτιμάται στο 5%.
Ήδη το οικονομικό επιτελείο δημοσιοποιεί σήμερα τα στοιχεία από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού όπου φαίνεται ότι τουλάχιστον στο μέτωπο των εσόδων η χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος κάπως «μαζεύει» τις απώλειες. Ωστόσο το «κλείδωμα» της οικονομικής δραστηριότητας από τις 5/11 σε πολλούς κλάδους και το άνοιγμα των δαπανών δημιουργούν νέα ελλείμματα. Μέχρι το τέλος του χρόνου το πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται θα αναπροσαρμοστεί σε πάνω από 7% του ΑΕΠ, ενώ το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης -συμπεριλαμβανομένων δηλαδή και των τόκων- θα ξεπεράσει το 10%. Τα φορολογικά έσοδα, μετά και τις αναστολές πληρωμών που ανακοινώθηκαν, θα πέσουν κάτω από τα 44 δισ. ευρώ. Όσο για το δημόσιο χρέος, πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί τελικώς η «εκτόξευσή» του σε επίπεδα άνω του 204%-205% του ΑΕΠ ακόμη και αν δεν υπάρξει νέος δανεισμός μέχρι το τέλος του έτους.
Ήδη η επέκταση των μέτρων (επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους σε αναστολή, το «πάγωμα» ρυθμίσεων και ΦΠΑ, το «κούρεμα» ενοικίων, νέες χρηματοδοτήσεις) για φυσικά και νομικά πρόσωπα το Δεκέμβριο είναι πολύ πιθανή.
Επίσης αυτήν την εβδομάδα αναμένονται τα νέα μέτρα, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, για την ειδική εισοδηματική ενίσχυση, που θα καλύψει νοικοκυριά που εκτιμάται ότι δεν καλύφθηκαν επαρκώς από τις δέσμες μέτρων των προηγούμενων μηνών. Εκτιμάται ότι ελεύθεροι επαγγελματίες και μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα βρεθούν στο επίκεντρο, ενώ αναμένεται να αποσαφηνιστεί και το θέμα της αναπλήρωσης του Δώρου Χριστουγέννων για όσους είναι σε αναστολή. Επίσης μένει να φανεί εάν θα υπάρξει για τους υγειονομικούς νέα έκτακτη καταβολή Δώρου Χριστουγέννων. Στην περίπτωση που εφαρμοστεί το ίδιο μοντέλο και για τα Χριστούγεννα, για τους περίπου 114.000 εργαζόμενους σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ και Πολιτική Προστασία, θα απαιτηθούν περί τα 160 εκατ. ευρώ.
Επίσης, κλάδοι όπως οι μεταφορές και ο τουρισμός αναμένουν αποφάσεις στήριξης, καθώς μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021 δεν αναμένεται «φως». Ήδη αερομεταφορές και ακτοπλοΐα εκπέμπουν σήμα κινδύνου με την τελευταία να κάνει λόγο για απώλειες της τάξης των 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019. Και οι δυο κλάδοι κομβικοί για λόγους εθνικούς και οικονομικούς αναμένουν το νέο καθεστώς επιδοτήσεων για να μπορέσουν να πάρουν ανάσες.
Ήδη, με απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Μεταφορών, ανοίγει η διαδικασία επιδότησης των αεροπορικών εταιριών, που βρέθηκαν στη δίνη της πανδημίας, με ένα κονδύλι 6 εκατ. ευρώ για το δίμηνο Μαΐου-Απριλίου. Η επιδότηση καλύπτει 20 ευρώ ανά προσφερόμενη θέση, με φόντο τα στοιχεία που δείχνουν μείωση των μετακινήσεων που υπερβαίνει το 75% στις πτήσεις εσωτερικού και το 95% στις πτήσεις εξωτερικού, συγκρινόμενη με την αντίστοιχη κίνηση κατά τους ίδιους μήνες το 2019.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr