Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι το βασικό εργαλείο στήριξης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ενώ όπως είπε και στην τέταρτη αυτή φάση αναμένεται να μπουν επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη εντός του 2020. Όπως είπε ειδικά περιοχές που επλήγησαν λόγω των συνθηκών όπως η Κρήτη ή άλλες τουριστικές περιοχές έχουν λάβει σημαντικές ενισχύσεις. Ανέφερε, δε, χαρακτηριστικά, ότι μόνο στο νομό Ηρακλείου στον τρίτο κύκλο «έπεσαν» περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ για πάνω από 5.000 επιχειρήσεις.
Επίσης τόνισε ότι για πρώτη φορά κυβέρνηση στηρίζει όσους είναι συνεπείς στις πληρωμές με το πρόγραμμα "Γέφυρα" όπου χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για την κρατική επιδότηση. Μάλιστα εκτίμησε πως στο τέλος Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν οι πληρωμές τονίζοντας τη σημασία να καλλιεργηθεί στην Ελλάδα κουλτούρα πληρωμών.
Για τη νέα έκτακτη οικονομική ενίσχυση που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, ανέφερε ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν έως την προσεχή Παρασκευή που θα κατατεθεί ο Προϋπολογισμός.
Όπως είπε θα ληφθεί μέριμνα για ομάδες που δεν έχουν στηριχθεί επαρκώς μέχρι σήμερα. Επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα επιδόματα αναστολών να παραταθούν και τον Δεκέμβριο. Ανέφερε όμως ότι ακόμα είμαστε ουσιαστικά στην πρώτη εβδομάδα της καραντίνας και πρέπει να φανεί το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.
Για το επίδομα πετρελαίου είπε πως γίνεται προσπάθεια η πλατφόρμα να ανοίξει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, «επιχειρούμε να γίνει μέσα στον Νοέμβριο», αλλά «τρέχουν παράλληλα πολλές άλλες πλατφόρμες» όπως της επιστρεπτέας και των ενοικίων.
Στο θέμα αυτό των ενοικίων παραδέχθηκε πως «δεν πέτυχε η προαιρετική μείωση των ενοικίων, δεν είδα μεγάλη συμμετοχή ιδιωτών στην πλατφόρμα». Έτσι όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως το εν λόγω μέτρο τελικά θα αφορά μόνο στους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και πλέον «επανερχόμαστε στην υποχρεωτικότητα», η οποία προς το παρόν καλύπτει τον μήνα Νοέμβριο με δυνατότητα παράτασης ανάλογα με τις υγειονομικές συνθήκες.
Εξήγησε πως η τροπολογία για την αναστολή των επιταγών για 75 ημέρες δεν περιλαμβάνει μόνο τους κλάδους που έκλεισαν με κρατική εντολή αλλά και όλες τις επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη πτώση τζίρου, άνω του 50%. Επιπλέον υπάρχει πρόβλεψη με υπουργική απόφαση να διευρυνθούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, σημείωσε.
Για τα τέλη κυκλοφορίας που έχουν ήδη αποσταλεί άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης αλλά είπε πως αυτό θα αποφασισθεί αργότερα, προς το τέλος ρου χρόνου. Σε ερώτημα για μείωση τελών είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι στο τραπέζι, αλλά τα δεδομένα λόγω της πανδημίας αλλάζουν συνεχώς. Είναι στοιχείο προς αξιολόγηση το γεγονός ότι κάποιοι επιχειρηματίες που έχουν κλειστές επιχειρήσεις επιβαρύνονται επιπλέον και από τέλη κυκλοφορίας, είπε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.
Σε σχέση με τη λήψη μόνιμων μέτρων επανέλαβε ότι η «γραμμή» της ΕΕ είναι για μέτρα προσωρινής διάρκειας όπως είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα, οι μειωμένοι ΦΠΑ κ.λπ, ωστόσο σημείωσε ότι για το 2021 «κάποιες από αυτές τις μειώσεις προσδοκούμε ότι θα μπορέσουμε να τις μονιμοποιήσουμε». Βέβαια σημείωσε ότι ήδη τρέχει η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%, του φόρου στις επιχειρήσεις στο 24%, των εισφορών κατά 0,9% και του εισοδήματος για τα πιο χαμηλά στρώματα. Υπενθύμισε, δε, ότι ταμειακό πρόβλημα δεν υπάρχει λόγω της λελογισμένης χρήσης του «μαξιλαριού» αλλά και του δανεισμού της χώρας. Ωστόσο επετέθη στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι αν την «άκουγε» σήμερα δε θα υπήρχε δυνατότητα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr