Προς το παρόν το οικονομικό επιτελείο αναζητεί πόρους και αναμένεται να προχωρήσει σε αναλυτική κοστολόγηση του μέτρου στο πλαίσιο των αντοχών του προϋπολογισμού. Σημαντικός παράγοντας στη δημοσιονομική εξίσωση είναι το πλήθος των εργαζομένων που θα τεθεί τον Νοέμβριο, ενδεχομένως και τον Δεκέμβριο, σε αναστολή. Αν η εξέλιξη είναι θετική, η καταβολή ολόκληρου του δώρου θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό.
Ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος κατήγγειλε ως αντισυνταγματικό το ν. 4722/2020 (άρθρο 22), που ορίζει ότι η κυβέρνηση καταβάλλει τη δική της συμμετοχή επί του επιδόματος της ειδικής αποζημίωσης για όσους έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής κατά το χρονικό διάστημα Μαΐου-Δεκεμβρίου.
Αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Πέτσας τόνισε: «Το δώρο των Χριστουγέννων είναι ένα μέρος του ετήσιου εισοδήματος των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Βάση υπολογισμού είναι το εισόδημα, ο μισθός. Αν για κάποιο μήνα ο μισθός είναι η ειδική αποζημίωση, το Δώρο υπολογίζεται επί των 534 ευρώ. Το ερώτημα είναι τώρα, εάν πρέπει να αλλάξει η βάση υπολογισμού και να υπολογιστεί το δώρο επί του ονομαστικού μισθού. Του μισθού δηλαδή που θα έπαιρνε κάποιος αν εργαζόταν τον Νοέμβριο. Αυτή τη στιγμή η τοποθέτηση που έχουμε είναι ότι το δώρο των Χριστουγέννων θα υπολογιστεί αναλογικά επί των 534 ευρώ, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας. Αλλά είναι κάτι το οποίο θα εξεταστεί πριν πάρουμε τις οριστικές μας αποφάσεις και πριν τις τελικές ανακοινώσεις. Είναι άλλο πράγμα να υπολογιστεί το δώρο των Χριστουγέννων στη βάση του εισοδήματος που πραγματικά εισπράττουμε και άλλο πράγμα στη βάση ενός ονομαστικού μισθού που θα καταβαλλόταν αν δεν υπήρχε το lockdown».
Πάντως ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει αποσαφηνίσει ότι το τμήμα του Δώρου του θα καταβληθεί από το κράτος θα υπολογιστεί με βάση το επίδομα έως 800 ευρώ όσον αφορά το μήνα Νοέμβριο για όσους είναι σε αναστολή ή είναι κλειστές οι επιχειρήσεις τους. Ωστόσο όσον αφορά τους προηγούμενους μήνες το δώρο θα υπολογιστεί για όσους βρίσκονται σε αναστολή με βάση όχι τον ονομαστικό μισθό του κάθε εργαζόμενου, αλλά την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι πολλοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν μισθό άνω των 1000 ευρώ θα χάσουν έως 20% του δώρου Χριστουγέννων που ελάμβαναν τις χρονιές προ κορονοϊού, ανάλογα βέβαια με τους μήνες που έχουν τεθεί σε αναστολή.
Το δώρο θα καταβληθεί, κατ’ αρχήν από τους εργοδότες έως τις 21 Δεκεμβρίου. Ωστόσο ο νόμος ορίζει πως "ο εργοδότης μπορεί να παρακρατήσει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου το ποσό που αναλογεί στο επίδομα, χωρίς να μπορεί να το καταβάλει αργότερα".
Τα δύο σενάρια
Ο τρόπος καταβολής του δώρου δεν έχει ακόμη κλειδώσει. Το ένα σενάριο προβλέπει οι εργοδότες να καταβάλλουν, κατ’ αρχήν στους εργαζόμενους το συνολικό ποσό του Δώρου.
Σε δεύτερο χρόνο οι εργοδότες να λάβουν από το κράτος το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στην χρονική διάρκεια των αναστολών συμβάσεων εργασίας.
Σύμφωνα ωστόσο με εναλλακτικό σενάριο που υπάρχει στο τραπέζι και στο οποίο αναφέρθηκε η γενική γραμματέας του υπουργείου εργασίας Άννα Στρατινάκη εξετάζεται οι εργοδότες να καταβάλλουν στους εργαζόμενους το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στον χρόνο πραγματικής εργασίας, στον χρόνο δηλαδή κατά τον οποίο η σύμβασή τους ήταν ενεργή, και ακολούθως το κράτος να καταβάλλει απευθείας στον εργαζόμενο το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στον χρόνο των αναστολών συβάσεων.
Υπενθυμίζεται πως το Δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ανάλογα με τις ημέρες εργασίας από τον 1η Μαΐου έως και 31 Δεκεμβρίου. Όσοι έχουν εργαστεί για ολόκληρο αυτό το διάστημα, λαμβάνουν ολόκληρο τον 13ο μισθό. Συνεπώς η γενική καραντίνα του Απριλίου είναι εκτός του χρόνου υπολογισμού.
Όπως είπε η κ. Στρατινάκη, τον Μάιο δηλώθηκαν σε αναστολή περίπου 540.000 εργαζόμενοι και 194.000 το καλοκαίρι από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο. Από την εξίσωση λείπει ο πληθυσμών των αναστολών του Νοεμβρίου και ενδεχομένως του Δεκεμβρίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr