Όπως τόνισε κατά την παρουσίαση των μέτρων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης «θα προσπαθήσουμε να είμαστε κατά το δυνατό όσο πιο συνετοί και σώφρονες σε αυτή την περίοδο της μεγάλης αβεβαιότητας έτσι ώστε, όταν θα βγει η χώρα από αυτή τη μεγάλη κρίση, να βγει σε μια περίοδο ανάκαμψης και όχι σε μια περίοδο επανόδου στο παρελθόν…» Αλλά βέβαια η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να πάρει μέτρα "που δεν θα αφήσουν κανέναν πίσω", όπως υπογράμμισε και ο Πρωθυπουργός.
Αύξηση της μηνιαίας αποζημίωσης
Στο πλαίσιο αυτό μια διακριτή διαφορά σε σχέση με τα πακέτα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα αλλά κι αυτά του περασμένου Απριλίου είναι η αύξηση της μηνιαίας αποζημίωσης στα 800 ευρώ από 534 ευρώ για τους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή σύμβασης για όλο το Νοέμβριο και η άμεση επιδότηση του 50% των απωλειών που θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από την υποχρεωτική μείωση κατά 40% του ενοικίου για το Νοέμβριο
Σε σχέση με τα 800 ευρώ, το μέτρο καλύπτει όλους τους μισθωτούς των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει με κρατική εντολή οι οποίοι θα πάρουν αναλογικά με τις μέρες που είναι σε αναστολή το επίδομα από το κράτος. Δηλαδή για κάθε μέρα που θα είναι σε αναστολή θα παίρνουν για το Νοέμβριο κάτι παραπάνω από 26 ευρώ. Για όσους δούλεψαν κάποιες λίγες μέρες θα λάβουν το αντίστοιχο μεροκάματο που τους αναλογεί από την ίδια την επιχείρηση. Εφόσον είναι για όλο το μήνα σε αναστολή θα πάρουν το σύνολο των 800 ευρώ από το κρατικό ταμείο.
Σημειώνεται ότι το ειδικό μέτρο, που ισχύει- επί του παρόντος- μόνο για τις αναστολές συμβάσεων του Νοεμβρίου, προβλέπει ότι η ειδική αποζημίωση για όσους εμφανίζονται ως εργαζόμενοι στις καταστάσεις προσωπικού (έντυπο Ε3 της ΕΡΓΑΝΗΣ) της 4ης Νοεμβρίου, δηλαδή ένα 24ωρο πριν από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιου είδους λαθροχειρίες.
Πάντως το οικονομικό επιτελείο είναι σε «πολεμική» ετοιμότητα και για νέα μέτρα. «Είμαστε διατεθειμένοι να κινηθούμε ανάλογα με τη δυναμική της υγειονομικής κρίσης» ανέφερε χτες με αφορμή την εξειδίκευση των μέτρων παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών και την πρόσθεση επιπλέον 1 δισ ευρώ στο λογαριασμό των 2,3 δισ ευρώ στο δίμηνο Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου.
Ο λόγος για το μαξιλάρι
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέτρα στήριξης αυτά αλλά και όσα έρχονται βασίζονται σε δανεικά μέσω ομολόγων αλλά και στο περίφημο «μαξιλάρι»- το οποίο τυπικά ανέρχεται σε 37,5 δισ αλλά ουσιαστικά τα διαθέσιμα είναι λιγότερα από 22 δισ αφού τα υπόλοιπα είναι “κλειδωμένα” από τον ESM.
Μάλιστα το εν λόγω «μαξιλάρι» αναμένεται να φέρει και πάλι το όλο θέμα διαμόρφωσής του στο πολιτικό προσκήνιο καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να σηκώσει τόνους καθώς σήμερα αναμένεται και η συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Χτες δε, ο πρώην ΥΠΟΙΚ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε στο θέμα μέσα από τη σελίδα του στο facebook:
«Έχουμε 37 δις διαθέσιμα.» είπε ο πρωθυπουργός. Άκου κάτι πράγματα... Είπε μάλιστα ότι με αυτά θα στηρίξει την οικονομία. Και εγώ που πίστευα ότι ήταν αχρείαστα και η μεγαλύτερη γκάφα οικονομικής πολιτικής όπως έλεγε ο κ. Σκυλακάκης...
Τόσο καιρό που φωνάζουμε να αξιοποιηθεί το μαξιλάρι για να στηριχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, οι μεταφορές, ώστε να στηριχτούν οι άνθρωποι και η οικονομία, να έχουμε μικρότερη ύφεση και ταχύτερη ανάκαμψη γιατί δεν το έκανε η ΝΔ; Η κυβέρνηση σε υγεία και οικονομία έχει επιδείξει απαράδεκτη καθυστέρηση.»
Μέτρα για επιχειρήσεις
Πάντως με βάση τα διαθέσιμα αυτά αλλά και το ρόλο που παίζουν μαζί με την ομπρέλα προστασίας που έχει απλώσει η ΕΚΤ για το δανεισμό της χώρας μας με το πρόγραμμα παροχής ρευστότητας οι επιχειρήσεις, εκτός των άλλων φορολογικών και ασφαλιστικών διευκολύνσεων (παρατάσεις στην πληρωμή δόσεων, οφειλών, υποχρεώσεων όπως ο ΦΠΑ) και της δυνατότητας συμπίεσης του μισθολογικού βάρους μέσω του μέτρου των αναστολών έχουν παράλληλα να ελπίζουν, τουλάχιστον κάποιες από αυτές, και την πρόσβαση στο φθηνό κρατικό χρήμα.
Έτσι προγραμματίζεται η «επιστρεπτέα προκαταβολή 4» ύψους 1 δισ. ευρώ όπου μπορούν να ενταχθούν όλες οι εταιρείες που θα κατεβάσουν ρολά, και ανεξάρτητα της πτώσης στον τζίρο τους θα λάβουν ελάχιστο ποσό ενίσχυσης 2.000 ευρώ. Δεν θα επιστραφεί το 50% του δανείου, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 ύψους 700 εκατ. ευρώ που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2021. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση των επιδομάτων αναστολής χάνουν κατά το αντίστοιχο μέρος της ρευστότητας από την επιστρεπτέα προκαταβολή.
«Το εργαλείο πέτυχε» αναφέρουν στο υπουργείο Οικονομικών, εστιάζοντας στο γεγονός ότι αποδέκτες ειδικά του 3ου κύκλου είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις και μάλιστα σε ποσοστό 30% στη νησιωτική χώρα, όπου ο Τουρισμός δεν τράβηξε και δημιούργησε πολλά.
Επιπλέον 926.777 ιδιοκτήτες ακινήτων που δηλώνουν 3,2 δισ. ευρώ από ακίνητα και υποχρεούνται σε μειώσεις ενοικίων κατά 40% μπορούν να περιμένουν συμψηφισμό φόρων που θα γίνεται από το κράτος το 50% αυτής της χασούρας. Το κόστος του μέτρου φθάνει τα 30 εκατ. ευρώ.
Επίσης αναμένεται ρύθμιση για το μείζον θέμα με τις επιταγές, καθώς πέρα από τον εκδότη, η αδυναμία πληρωμής συμπαρασύρει τους λήπτες, ανοίγοντας έτσι ένα νέο φαύλο κύκλο στην αγορά. Με αυτό το σκεπτικό, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νέα παρέμβαση σε δύο κατευθύνσεις: 1) παράταση της αναστολής πληρωμών 2) μη υπαγωγή στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Οι διατάξεις είναι υπό εξέταση, με κλαδικά κριτήρια και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται η σχετική διάταξη εντός των ημερών.
Συνολικά πάντως η παροχή ρευστότητας που είναι κομβικό για να κρατηθεί η αγορά με τα έως τώρα δεδομένα, υπολογίζεται περίπου στα 8 δισ ευρώ:
- Από τους τρεις πρώτους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής 3,1 δισ ευρώ
- Από τις εγγυοδοσίες άλλα 3,1 δισ ευρώ
- Από το ΤΕΠΙΧ περίπου 1,7 δισ ευρώ
Ειδικά όσον αφορά στην επιστρεπτέα προκαταβολή, που θα πάρει κατά το ήμισυ τη μορφή επιχορηγήσεων για τον 4ο και 5ο κύκλο, όλα δείχνουν ότι με την αρχή της νέας χρονιάς θα ανοίξει και νέος, 6ος κύκλος.
Ειδικότερα τα 10 μέτρα στήριξης που ενεργοποιούνται το Νοέμβριο έχουν ως εξής:
- Οι εργαζόμενοι σε εταιρείες που πλήττονται μπορούν να μπουν σε αναστολή σύμβασης και να πάρουν επίδομα ειδικού σκοπού. Το κόστος υπολογίζεται σε 890 εκατ. ευρώ για το μήνα Νοέμβριο. Επισημαίνεται ότι οι εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή μέχρι τις 4 Νοεμβρίου θα λάβουν 800 ευρώ (αναλογικά για τις ημέρες που τέθηκαν σε αναστολή). Επωφελούνται οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που βρίσκονται στις «κατακόκκινες» περιοχές της χώρας. Επιπρόσθετα θα καλυφθεί το Δώρο Χριστουγέννων.
- Επιχειρήσεις που αναστέλλουν την λειτουργίας τους δεν πληρώνουν τον ΦΠΑ Νοεμβρίου, μέχρι της 30 Απριλίου 2021. Η οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 με επιτόκιο 2,5% από το Μάιο του 2021. Το κόστος υπολογίζεται στα 230 εκατ. ευρώ.
- Οι εταιρείες που αναστέλλουν την λειτουργία τους μπορούν να μην πληρώσουν ρυθμισμένες οφειλές Νοεμβρίου. Η αποπληρωμή πάει σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ρύθμισης με τις 12/24 δόσεις. Το κόστος υπολογίζεται στα 66 εκατ. ευρώ.
- Εργαζόμενοι που μπαίνουν σε αναστολή μπορούν να μην πληρώσουν ρυθμίσεις χρεών για το Νοέμβριο. Θα τις καταβάλλουν στο τέλος της ρύθμισης. Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται στα 27 εκατ. ευρώ.
- Παγώνουν μέχρι το τέλος του έτους οι δόσεις τραπεζικών δανείων.
- Επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν μετά το Σεπτέμβριο για δυο μήνες. Το κόστος υπολογίζεται στα 308 εκατ. ευρώ.
- Χορηγείται νέα εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ, σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, κατ’ αναλογία της ενίσχυσης του Απριλίου. Το συγκεκριμένο μέτρο πολιτικής αφορά σε περίπου 130.000 άνεργους που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου μετά την 1η Μαρτίου 2020 (κόστος 50 εκατ. ευρώ).
- Στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 μπορούν να μπουν όλες οι εταιρείες που κλείνουν και λαμβάνουν κατ’ ελάχιστο 2.000 ευρώ. Δεν θα επιστραφεί το 50% της ενίσχυσης.
- Όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, πλέον ανά την επικράτεια, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια. Επιπλέον όμως, από τον μήνα Νοέμβριο, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα, το 1/2 της ζημίας τους δεν θα συμψηφίζεται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα, αλλά θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους, και θα πιστώνεται απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Το κόστος υπολογίζεται στα 30 εκατ. ευρώ.
- Προωθείται νέο σχέδιο για παράταση πληρωμής των επιταγών.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr