Όπως αναφέρει ο βουλευτής, στο συγκεκριμένο κλάδο δραστηριοποιούνται περί τις 80.000 επιχειρήσεις με περισσότερους από 350.000 εργαζόμενους και συνολικό κύκλο εργασιών που έφτασε, το 2018, τα 6 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, όπως επισημαίνει, οι επιχειρήσεις του κλάδου πλήττονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα από την αρχή της πανδημίας, με συντριπτική πτώση του τζίρου κατά μέσο όρο 57%, που σε ορισμένες περιοχές φτάνει και το 90%, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ, 1 στις 3 επιχειρήσεις δεν θα επανα-λειτουργήσουν μετά την άρση των περιορισμών, κάτι που θα έχει άμεση επίπτωση την απώλεια 120.000 θέσεων εργασίας.
Ο Αλ. Χαρίτσης υπογραμμίζει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης, όπως η μετάθεση μέρους των υποχρεώσεων για μερικούς μήνες και η προσφυγή σε νέο δανεισμό, δεν εξασφαλίζουν την επιβίωση των επιχειρήσεων που μπαίνουν εκ νέου σε lockdown, ενώ καθίσταται εξαιρετικά αβέβαιη η ένταξή τους στα προγράμματα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης των περιφερειών.
Ο ίδιος τονίζει ότι στο ΕΣΠΑ είναι επιλέξιμες όλες οι πληγείσες επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου, χωρίς καμία επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Κατόπιν αυτών, ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ερωτά τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων αν προτίθεται να αξιοποιήσει το ΕΣΠΑ και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να δημιουργήσει στοχευμένο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης που δοκιμάζονται σκληρά από την πανδημία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr