Βέβαια το γεγονός ότι όλες οι χώρες στον κόσμο αντιμετωπίζουν τα ίδια ζητήματα και επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς τους αλλά και το λόγο του κρατικού χρέους προς το ΑΕΠ τους, δημιουργεί μια σχετική αισιοδοξία ότι στο τέλος της ημέρας, θα υπάρξει ρύθμιση, που θα περιλαμβάνει αναδιαρθρώσεις κτλ. Ωστόσο οι πλέον αδύναμοι θα έχουν πρόσθετους λόγους να ανησυχούν καθώς τίποτε δεν μπορεί να προδικαστεί σε έναν κόσμο άκρως συγκρουσιακό και ανταγωνιστικό.
Στο φόντο αυτό ήδη έχουν βγει τα μολύβια στο οικονομικό επιτελείο για το πόσο αναμένεται να επηρεάσουν τα μέτρα την πορεία του ΑΕΠ αλλά και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για τη συντήρηση του «υπερόπλου» που διαθέτει, του περίφημου «μαξιλαριού».
Πρώτος στόχος είναι η διατήρησή του σε ένα επίπεδο που θα επιτρέπει την επίκλησή του σε περιπτώσεις πίεσης στο κόστος δανεισμού. Παράλληλα εξετάζεται η προώθηση στοχευμένων μέτρων αλλά ο υπολογισμός του κόστους αυτών.
Όπως αναφέρεται ακόμη κι ένα μερικό locκdown σε περιοχές, όπως η Αττική η Θεσσαλονίκη όπου συγκεντρώνεται πάνω από το 60% του ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να φέρει πρόσθετη δημοσιονομική επιβάρυνση που θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Κι αυτό με δεδομένο ότι το λιανεμπόριο, η βιομηχανία και οι περισσότερες επιχειρήσεις θα είναι σε λειτουργία. Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η Αττική συμμετέχει με 47% στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας, ενώ το μερίδιο των περιοχών που έχουν μπει ήδη στο επίπεδο 4 ξεπερνά το 15%.
Πιο συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία από το προηγούμενο lockdown στην Αττική το κόστος για ένα μερικό κλείσιμο της οικονομίας για 15 μέρες κοστίζει 600 εκατ. ευρώ γ και 1,2 δισ. ευρώ για ένα μήνα, ενώ σε περίπτωση γενικευμένης καραντίνας τύπου Μαρτίου για 15 ημέρες ο λογαριασμός διαμορφώνεται σε 1 δισ. ευρώ και στα 2 δισ. ευρώ για ένα μήνα.
Ο λογαριασμός πάντως ανεβαίνει καθώς είναι δεδομένο με τα μέχρι στιγμής στοιχεία ότι θα ληφθούν μέτρα στήριξης στις περιοχές που βρίσκονται ήδη στο κόκκινο όπως η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη, η Καστοριά, οι Σέρρες, τα Ιωάννινα, η Λάρισα και η Ροδόπη.
Στο φόντο αυτό ήδη έχουν βγει τα μολύβια στο Υπ. Οικονομικών για τη διαμόρφωση εναλλακτικών σεναρίων για τον προϋπολογισμό. Σημειώνεται ότι ο Νοέμβριος είναι ο μήνας που θα κατατεθεί στη Βουλή. Βέβαια ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή και έχει ψηφιστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός που προβλέπει διεύρυνση των δαπανών κατά 6 δισ. ευρώ.
Πέρα από τις δαπάνες μεγάλος είναι ο πονοκέφαλος για το πώς διαμορφωθεί ο «βατήρας» ανάπτυξης για το 2021 καθώς ως φαίνεται φέτος τα σενάρια πάνε για το χειρότερο ενδεχόμενο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών «βλέπουν» και σενάριο για μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ σε πάνω από 10% έναντι 8,2% που προβλέπει το βασικό, Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων ο μερικός περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας στην Αττική και τις άλλες περιοχές θα προκαλέσει απώλεια στο ΑΕΠ της τάξης της 1,5 ποσοστιαίας μονάδας. Κομβικό πάντως είναι το τι θα συμβεί με την πορεία της πανδημίας.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΙΟΒΕ τυχόν υποτροπιασμός της επιδημιολογικής κρίσης θα βάλει την οικονομία σε τούνελ ύφεσης και το επόμενο έτος, ενώ όπως αναφέρεται στο προσχέδιο προϋπολογισμού που έχει ήδη κατατεθεί ι «μία παράταση του επιδημιολογικού φαινομένου μέτριας έντασης, όπως παρατηρείται κατά τους τρέχοντες μήνες, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, με δυσμενέστερες επιπτώσεις στο τουρισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, θα οδηγήσει σε μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από το 7,5% στο 4,5%».
Επίσης σε περίπτωση επιδείνωσης της συνολικής κατάστασης αναμένεται να επηρεαστεί καταλυτικά και το πρωτογενές έλλειμμα. Εκτιμάται ότι θα φτάσει σε επίπεδα πάνω από 6% του ΑΕΠ και στο 3% το 2021, την ώρα που πρόβλεψη της κυβέρνησης είναι για το 2021 για 1,01%.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr