Η παρουσίαση της έρευνας έπεται της επίσημης έναρξης λειτουργίας του νέου υποκαταστήματος του Ομίλου στην Αθήνα, η οποία ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.
H Ελλάδα – η οποία αυτή τη στιγμή έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., το οποίο κατά το τέλος του 2019 ανερχόταν σε €331,1 δις ή 176,6% του ΑΕΠ –έχει σαφώς επηρεαστεί από την μακρόχρονη κρίση, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μια σημαντική μείωση των δημοσίων δαπανών και επενδύσεων Η εν λόγω κρίση δημιούργησε επίσης σοβαρό αντίκτυπο στις ελληνικές επιχειρήσεις, επηρεάζοντας την δομή τους, τις στρατηγικές δημιουργίας αξίας καθώς και το μείγμα χρηματοδότησης. Για αυτό το λόγο, η ρευστότητα θεωρείται απαραίτητη στην αγορά ώστε να γίνει η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας.
Επιπλέον, δεδομένου ότι η πανδημία συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα διεθνούς εμβέλειας, και με βάση την εκτιμώμενη αυξητική τάση της ανεργίας (για το 2020 αναμένεται δείκτης ανεργίας της τάξεως το 22.3%) και τον επακόλουθο αντίκτυπο στις διάφορες επιμέρους αγορές της Ελλάδος – ειδικά στον τουρισμό – ο μέσος χρόνος αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά. Ο ελληνικός φαρμακευτικός κλάδος συγκαταλέγεται μεταξύ των αγορών οι οποίες επηρεάζονται σημαντικά από την επιβολή της νομοθεσίας του clawback σε συνδυασμό με την συνεχή μείωση της δημόσιας δαπάνης για την υγεία. Η έρευνα υπογραμμίζει τους τρόπους κατά τους οποίους εν μέσω αυτής της κατάστασης, το factoring διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της ανάκαμψης της αγοράς, συνεισφέροντας ουσιαστικά στην δημιουργία θετικών ρυθμών ανάπτυξης, καθώς προσφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα στις επιχειρήσεις, οι οποίες δεν επιβαρύνονται με νέο χρέος, αλλά στην ουσία αξιοποιούν ίδια μέσα για να δημιουργήσουν ρευστότητα.
Σήμερα, η διείσδυση των υπηρεσιών factoring στην ελληνική αγορά βρίσκεται αρκετά πίσω σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δημιουργώντας σημαντικά περιθώρια επέκτασης. Πιο συγκεκριμένα, το 2019 η διείσδυση των υπηρεσιών factoring στην Ελλάδα, αντιπροσώπευε 8% του ΑΕΠ, ενώ το αντίστοιχο ευρωπαϊκό ποσοστό ξεπερνά το 11%. Από το 2017, ο Όμιλος BFF Banking Group καλύπτει αυτό το σημαντικό κενό στην αγορά παρέχοντας υπηρεσίες factoring χωρίς δικαίωμα αναγωγής έναντι των απαιτήσεων από το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Ο κ. Χρήστος Θεοδοσίου, Διευθυντής του ελληνικού υποκαταστήματος του Ομίλου BFF Banking Group στην Ελλάδα δήλωσε: «Οι εμπορικές σχέσεις με τους δημόσιους φορείς είναι πολυδιάστατες, και η εξασφάλιση αποδοτικότητας είναι ζωτικής σημασίας για την διαχείριση της πολυπλοκότητας αυτής. Αυτή τη στιγμή είμαστε η μοναδική τράπεζα στην Ελλάδα η οποία προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις για την διαχείριση των απαιτήσεων από τον ιατροφαρμακευτικό κλάδο και τον δημόσιο τομέα, ενώ το νέο μας υποκατάστημα στην Αθήνα θα υποστηρίξει περαιτέρω την στρατηγική μας για ανάπτυξη των υπηρεσιών factoring ακόμα περισσότερο ώστε να δημιουργήσουμε αξία για τους πελάτες μας εν μέσω αυτής την πολύ δύσκολης περιόδου που έρχεται ως αποτέλεσμα της πανδημίας του Covid-19»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr