Νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές προεξοφλούν μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης και τράπεζες στο εξωτερικό, ενώ ανάλογες πληροφορίες έρχονται και από αξιωματούχους... εντός των τειχών.
Τα νέα ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες δημιουργούν το έδαφος για νέα έξοδο του δημοσίου στις αγορές, παρότι το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού έχει ήδη καλυφθεί και τα ταμειακά διαθέσιμα βρίσκονται στην περιοχή των 38 δισ. ευρώ.
Τα σχέδια του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δεν αποκλείουν τίποτα και αρμόδιες πηγές κάνουν λόγο για έναν οδικό χάρτη σε ορίζοντα 15μηνου, καλύπτοντας δηλαδή το διάστημα από τώρα έως και το τέλος του 2021.
Κατά τη Citi, η επόμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές τοποθετείται τον Νοέμβριο, για την άντληση 2 δισ. ευρώ μέσω της επανέκδοσης του 7ετούς ομολόγου του Απριλίου. Οπως σημειώνει, η συνολική εκδοτική δραστηριότητα της Ελλάδας θα διαμορφωθεί φέτος στα 12 δισ. ευρώ με την ΕΚΤ μέσω του PEPP να αγοράζει ελληνικά ομόλογα αξίας 15 δισ. ευρώ, ενώ το επόμενο έτος προβλέπει ελληνικές εκδόσεις ύψους 8 δισ. ευρώ με την ΕΚΤ να αγοράσει 11 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα.
Επίσης, το PEPP εκτιμά ότι θα επεκταθεί έως τα τέλη του 2021 και κατά 500 εκατ. ευρώ.
Το πιθανότερο είναι ότι η Ελλάδα θα περιμένει πρώτα τις αμερικανικές εκλογές, που ενδεχομένως να προκαλέσουν αναταράξεις και το πιθανότερο είναι ότι θα προχωρήσει σε έξοδο στις αγορές μετά τις 3 Νοεμβρίου.
Το ελληνικό δημόσιο, τους τελευταίους 14 μήνες, έχει αντλήσει 14 δισ. ευρώ μέσω έξι εκδόσεων χρέους, με τελευταία την έκδοση 10ετούς ομολόγου, με τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, να ανέρχονται σε 37,9 δισ. ευρώ.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr