Αυτό τόνισε ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, κ. Γιώργος Ζαββός στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το νέο νομοσχέδιο για το μαύρο χρήμα.
Όπως τόνισε «ενσωματώνουμε για πρώτη φορά μετά την Οδηγία 2015/849, την Οδηγία 2018/843, η οποία επιβάλλει στους παρόχους των υπηρεσιών ανταλλαγής μεταξύ εικονικών νομισμάτων και παραστατικών νομισμάτων, καθώς και σε όσους παρόχους εκτελούν υπηρεσίες θεματοφυλακής ψηφιακών πορτοφολιών, την υποχρέωση να εντοπίζουν την ύποπτη δραστηριότητα με τον ίδιο τρόπο με τις εποπτευόμενες οντότητες, όπως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή τα ιδρύματα πληρωμών.»
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, «η νέα ρύθμιση προβλέπει την εφαρμογή όλων των μέτρων δέουσας επιμέλειας ως προς τους πελάτες. Επεκτείνουμε το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας, ώστε οι αρμόδιες αρχές να παρακολουθούν τις κινήσεις των εικονικών νομισμάτων. Έτσι, με μια τέτοια ρύθμιση κάνουμε την πρώτη νομοθετική προσπάθεια να καταγράψουμε τη χρήση των εικονικών νομισμάτων και να κατοχυρώσουμε έτσι μια ισορροπημένη και αναλογική προσέγγιση σε αυτό το δύσκολο θέμα. Στόχος μας είναι, παραμένει και θα παραμείνει η διαφάνεια των συναλλαγών και η νόμιμη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ώστε να διασφαλίσουμε το αγαθό της διαφάνειας, ακόμα και αν παράλληλα αντιμετωπίζουμε την καλπάζουσα τεχνολογική πρόοδο και καινοτομία. Ωστόσο, η τεχνολογική πρόοδος και η καινοτομία έχουν και πολύ θετικά αποτελέσματα.
Είμαστε σαφείς, ακολουθούμε και εμπνεόμαστε από τις διεθνείς πρακτικές σχετικά με την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων ζητημάτων και θα ήθελα να πω ότι καταλήξαμε μετά από αρκετή σκέψη, όπως εξήγησα και το πρωί, στην ανάθεση της εποπτείας των εικονικών νομισμάτων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Θέλουμε, δηλαδή, να παρέχουμε προστασία έναντι όλων αυτών των δυνητικών χρήσεων των εικονικών νομισμάτων; Γιατί αναθέσαμε την εποπτεία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς; Γιατί έχουμε κάτι που προσιδιάζει πολύ περισσότερο ως περιουσιακό στοιχείο, το οποίο είναι εικονικό, παρά ως νόμισμα αυτό καθαυτό. Αν προσιδίαζε περισσότερο σε νόμισμα, η Τράπεζα της Ελλάδος θα έπρεπε να επιληφθεί της εποπτείας.
Θέλω, όμως, και πάλι να πω ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ πρώιμο στάδιο όσον αφορά τη ρύθμιση. Μαθαίνουμε κάθε μέρα, όπως είπα και πάλι. Πριν από τέσσερις - πέντε ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε προτάσεις, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει άλλες προτάσεις προσέγγισης του φαινομένου. Άρα, έχουμε τη δυνατότητα, κάνοντας την αρχή, σήμερα, με το νομοσχέδιο, να μπορέσουμε πολύ σύντομα να το προσαρμόσουμε. Σήμερα ψηφίζουμε την πέμπτη Οδηγία. Έρχεται σε λίγες μέρες και η έκτη. Άρα, πράγματα, τα οποία ενδεχομένως δε θα μπορέσουμε να καλύψουμε εδώ, για λόγους ευνόητους, θα καλυφθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα από την 6η Ευρωπαϊκή Οδηγία, την οποία θα είμαστε και πάλι υποχρεωμένοι να προσαρμόσουμε. Θα ήθελα να πω ότι θα χρησιμοποιηθεί σύντομα, εκτός από τις Οδηγίες, και Ευρωπαϊκός Κανονισμός, που θα έχει άμεση εφαρμογή στην εθνική έννομη τάξη, γεγονός το οποίο ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο την αποτελεσματική εφαρμογή αυτού του νομικού οπλοστασίου.»
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr