Ειδικότερα, στόχος του εγχειρήματος, το οποίο έχουν αναλάβει αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είναι η μείωση του τεράστιου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις 19 χώρες της ευρωζώνης και η αποτροπή της αγοράς τους από funds σε πολύ χαμηλές τιμές.
«Η ιδέα είναι να ανοίξουμε την αγορά σε αγοραστές μικρότερων χαρτοφυλακίων, με μια πλατφόρμα τύπου Amazon ή Ebay, όπου μπορεί κανείς να κάνει browse. Αυτό μπορεί να κάνει την αγορά να κινείται» δήλωσε στο Reuters ο Έντουαρντ Ο'Μπράιαν της ΕΚΤ που συμμετέχει στο εγχείρημα.
«Στην αγορά των κόκκινων δανείων κυριαρχούν κάποιοι λίγοι μεγάλοι αγοραστές. Κατά κανόνα, οι εταιρείες αυτές μπορεί να αγοράσουν ένα πολύ μεγάλο χαρτοφυλάκιο με μεγάλη έκπτωση» πρόσθεσε.
Μεγάλα funds αγόρασαν δάνεια δισεκατομμυρίων ευρώ στον απόηγχο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008, αποκτώντας κάποια στοιχεία ενεργητικού που η αξία τους αυξήθηκε έκτοκτε σημαντικά.
To εγχείρημα της ΕΚΤ, το οποίο ακόμα δεν έχει λάβει τελική έγκριση και θα συζητηθεί από Ευρωπαίους αξιωματούχους την Παρασκευή, ακολουθεί το πρότυπο της ιταλικής ιστοσελίδας BlinkS η οποία συνδέει αγοραστές και πωλητές δανείων.
Μελέτη της Deloitte ανακάλυψε ότι από τα δάνεια 450 δισεκατομμυρίων που πουλήθηκαν στην Ευρώπη από το 2014 ως το 2019, περίπου τα μισά αγοράστηκαν από τη Cerberus, τη Blackstone, τη Lone Star και τη Goldman Sachs.
Αν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. δώσουν το «πράσινο φως», υπεύθυνο για τη νέα πλατφόρμα αγοράς και πώλησης δανείων θα είναι το Ενιαίο Συμβούλιο Εκκαθάρισης (SRB). «Γιατί κάθε δημόσιο συμβόλαιο βγαίνει σε προσφορά σε ανοιχτούς διαγωνισμούς αλλά τα κόκκινα δάνεια μπορούν να πουληθούν μόνο πίσω από κλειστές πόρτες;» τόνισε ο Μπόστγιαν Γιάζμπετς, επικεφαλής του SRB.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr