Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, στην επιστολή προς την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους εκτιμά ότι πρέπει να σταματήσουν οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί, τουλάχιστον μέχρι την έναρξη ισχύος του νέου προστατευτικού πλαισίου.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο της επιστολής:
"... μέχρι πρότινος, ένα από τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων δυσμενών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, ήταν και αυτό της ματαίωσης των πλειστηριασμών.
Ωστόσο, κατόπιν παύσης της ισχύος του ανωτέρω μέτρου, ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου, και δη την 02η.09.2020, έχουν προγραμματιστεί πάνω από 300 πλειστηριασμοί. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι οι πλειστηριασμοί που είναι προγραμματισμένοι να λάβουν χώρα έως το τέλος του έτους, αγγίζουν τον πρωτοφανή αριθμό των 7.000 (περίπου), ενώ παράλληλα εκκρεμεί ο επαναπροσδιορισμός, κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, όσων πλειστηριασμών ματαιώθηκαν στο πλαίσιο εφαρμογής του ανωτέρω έκτακτου μέτρου.
Στο ως άνω πλαίσιο, μεγάλος προβληματισμός έχει δημιουργηθεί ένεκα της παύσης ισχύος του ανωτέρω μέτρου, και της συνακόλουθης επανόδου στη διενέργεια των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων κοινωνικά και οικονομικά οφειλετών. Και τούτο διότι, για την πλειοψηφία των οφειλετών αυτών, οι οποίοι έχουν πληγεί βαρύτατα από τον κορονοϊό, εν μέσω της πρωτοφανούς έξαρσης της πανδημίας, δεν είναι δυνατή η επάνοδος στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα.
Επισημαίνεται δε, ότι μέχρι και την 1η Ιανουαρίου 2021 -ότε και θα ξεκινήσει η ισχύς του νέου νομοθετικού πλαισίου (Κώδικας Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής 2ης Ευκαιρίας), που θα προβλέπει την αγορά της πρώτης κατοικίας του ευάλωτου οφειλέτη από έναν ιδιωτικό φορέα και θα εξασφαλίζει την παραμονή του στην κατοικία του για 12 έτη- ελλοχεύει ο κίνδυνος απώλειας της πρώτης κατοικίας για τους οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτους οφειλέτες, οι οποίοι και θα κληθούν να εγκαταλείψουν την εστία τους, μη δυνάμενοι να διασφαλίσουν έστω τη διαμονή τους. Πολλώ δε μάλλον, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις επώδυνες συνέπειες της έξωσης.
Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι, όσοι ανήκουν στις κοινωνικά και οικονομικά πληττόμενες και ευάλωτες ομάδες εξαιτίας των δυσμενών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, εξακολουθούν να χρήζουν προστασίας, καθώς δεν έχουν ακόμα εξαλειφθεί τα καταστροφικά αποτελέσματα της πανδημίας. Η προστασία αυτή, θα είναι αποτελεσματική μόνο με την επέκταση της ισχύος του μέτρου της ματαίωσης των πλειστηριασμών, η οποία να αφορά στην πρώτη κατοικία, μέχρι την έναρξη ισχύος του νέου προαναφερόμενου προστατευτικού πλαισίου, προκειμένου να προσφερθεί στους οικονομικά πληγέντες οφειλέτες ανακούφιση, τουλάχιστον όσον αφορά την κύρια στέγη τους".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr