Η ύφεση αναμένεται διψήφια και γι΄αυτό η Ελλάδα έσπευσε να προλάβει να βγει στις αγορές, πριν ανακοινωθούν τα σχετικά στοιχεία.
Η χώρα μας έκανε re-opening το 10ετές ομόλογο που είχε εκδώσει τον Ιούνιο και τα πήγε εξαιρετικά καλά, καθώς οι προσφορές των επενδυτών ξεπέρασαν τα 18 δισ. ευρώ και το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ. Το βιβλίο προσφορών είχε ανοίξει με αρχική εκτίμηση επιτοκίου στο 1,33% και μειώθηκε στο 1,23%, ιστορικά χαμηλό ποσοστό.
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Η Ελλάδα σήμερα δανείστηκε με το χαμηλότερο επιτόκιο στην ιστορία της. Η επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου έφερε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με επιτόκιο περίπου 1,2%. Απέναντι στην παγκόσμια πανδημία, χαιρετίζουμε την ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική δημοκρατία».
Ανάλογη δήλωση για το θέμα έκανε και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, που υπογράμμισε την μεγάλη ζήτηση, αλλά και την καλή ποιότητα των επενδυτών, κυρίως ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικοί επενδυτές.
Η Ελλάδα κατάφερε έτσι να αγγίξει τα 10 δισ. ευρώ που άντλησε από τις αγορές από την αρχή του χρόνου, ώστε να καλύψει τα έκτακτα έξοδα που προέκυψαν από την πανδημία του κορονοϊού.
Ενώ αρχικά ο στόχος ήταν αρκετά μικρότερος, η πανδημία δημιούργησε δανειακές ανάγκες που καλύφθηκαν μέσω των αγορών. Άλλωστε, η ύφεση είναι μεγάλη και δημιουργεί ανάγκες για μεγάλες δαπάνες.
Τα στοιχεία για την ύφεση του β' τριμήνου που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη αναμένεται να αναδείξουν τη ζημιά και πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ αναφέρουν πως υπάρχουν εκτιμήσεις για ύφεση της τάξης του 16% το β΄ τρίμηνο του έτους. Πρόκειται, ασφαλώς, για μεγάλο αριθμό, που πάντως, δεν αποτελεί και τη χειρότερη επίδοση στην ευρωζώνη. Χώρες όπως η Ισπανία έχουν πληγεί περισσότερο, με το αντίστοιχο ποσοστό να ξεπερνά το 20%. Στη Γαλλία η ύφεση β' τριμήνου άγγιξε το 19% και στην Ιταλία το 17,3%.
Η Ελλάδα, πάντως, όπως και να 'χει βγαίνει πληγωμένη από την πανδημία και η ετήσια ύφεση αναμένεται τελικά να υπερβεί το 8% που αποτελεί την επίσημη πρόβλεψη της κυβέρνησης. Γι' αυτό και η χώρα μας περιμένει την οικονομική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να καλύψει τις δαπάνες που προκύπτουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας και να περιορίσει τη ζημιά. Αυτό είναι το κρίσιμο στοιχείο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ύφεση έγραψαν όλες τις χώρες. Το ζήτημα είναι η ανάκαμψη και το... rebound στο τέλος του 2020 και φυσικά το 2021. Αυτό θα κριθεί από την αξιοποίηση των κονδυλίων της ΕΕ, που θυμίζουμε πως υπολογίζονται στα 32 δισ. ευρώ.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr