Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ άκουσαν τις προτάσεις της Επιμελητηριακής Κοινότητας για τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και της αγοράς.
Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Η Ελλάδα αντιμετώπισε με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η υγειονομική κρίση δεν έχει εξαλειφθεί και συνεχίζει να απειλεί την υγεία αλλά και την οικονομία και της χώρας μας.
Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για την προστασία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, ναι μεν ήταν προς τη σωστή κατεύθυνσή, αλλά υπό την απειλή του δεύτερου κύματος απαιτείται διαρκής παρακολούθηση και λήψη πρόσθετων μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, τόσο βραχυχρόνιων όσο και μεσομακροπρόθεσμων.
Πρέπει να υπάρξει άμεσα ένας προγραμματισμός για την στήριξη και ενίσχυση των κλάδων που έχουν πληγεί με έμφαση στον τουρισμό, που υπέστη και το βαρύτερο πλήγμα.
Τα Επιμελητήρια είχαν υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση και θα συνεχίσουν να κάνουν προτάσεις προς την κυβέρνηση ώστε να υπάρξει πράγματι ένας ουσιαστικός μετασχηματισμός του τουριστικού μας προϊόντος για να εξαλείψουμε τα προβλήματα στην απευκταία περίπτωση που η πανδημία συνεχιστεί.
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να δημιουργηθούν δομές υγείας στις τουριστικές περιοχές, να ενισχυθούν οι έλεγχοι για τις περιοχές αυτές προκειμένου να πειστούν οι τουρίστες ότι η χώρα μας είναι ασφαλής για να την επισκεφθούν.
Και βέβαια, ο τουρισμός θα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά από τα αναμενόμενα να εισρεύσουν στη χώρα μας κεφάλαια της ΕΕ.
Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται από την τρέχουσα συγκυρία, ο τουρισμός δεν μπορεί να είναι «μονοκαλλιέργεια». Είναι απαραίτητη η αναθεώρηση του αναπτυξιακού μείγματος της ελληνικής οικονομίας με στρατηγική ανάδειξη νέων δυναμικών κι εξωστρεφών κλάδων, ανασυγκρότηση του παραγωγικού μηχανισμού της χώρας και στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία.
Μεγάλο μέρος της προσπάθειας θα πρέπει να στραφεί στη βελτίωση του χρηματοδοτικού περιβάλλοντος με αναμόρφωση της αναπτυξιακής τράπεζας και μετατροπή της σε βασικό όχημα για την αξιοποίηση των πόρων του ταμείου ανασυγκρότησης που θα διοχετευθούν στον ιδιωτικό τομέα.
Επίσης, θα πρέπει να επιταχυνθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και της οικονομίας και η ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείριση των πόρων που εξασφάλισε η χώρα μας από την ΕΕ για τα επόμενα χρόνια και η διαχείρισή τους θα πρέπει να ακολουθήσει μια κεντρική φιλοσοφία και αρχιτεκτονική η οποία θα στοχεύει τόσο στον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, όσο και στην άμεση στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας».
Ν. ΠΑΠΠΑΣ – Γ. ΤΣΙΠΡΑΣ: «Ελάχιστη η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, απαιτείται άμεση ενίσχυση της αγοράς»
Ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας, Γιώργος Τσίπρας, αφού υπογράμμισαν τη συμβολή των φορέων της οργανωμένης επιχειρηματικότητας στο διάλογο για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού, επεσήμαναν την ανάγκη άμεσης και ουσιαστικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων, κυρίως μικρών και μεσαίων, τη στήριξη της απασχόλησης, αλλά και τη συγκρότηση ενός προγράμματος επανεκκίνησης με βάση τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς και του κόσμου της εργασίας.
Όπως σημείωσαν, «η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι ως τώρα δραματικά ανεπαρκής. Δυστυχώς, η ελληνική επιχειρηματικότητα βιώνει τις συνέπειες της εφαρμογής της κυβερνητικής στρατηγικής για “ανοσία της αγέλης” στην οικονομία, η οποία υλοποιείται υπό τον επιστημονικοφανή μανδύα του σχεδίου Πισσαρίδη-Μητσοτάκη και με εκτελεστικό βραχίονα τις τράπεζες, που κρατούν κλειστές τις κάνουλες της ρευστότητας. Απαιτούνται άμεσα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, με τη χορήγηση μη επιστρεπτέων ενισχύσεων, με πραγματική πρόσβαση σε ρευστότητα, με αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων και των τραπεζών. Οι τελευταίες, αν και έχουν λάβει 37 δισ. ευρώ ρευστότητα από την ΕΚΤ με αρνητικά επιτόκια για τη στήριξη των ΜμΕ, έχουν διαθέσει στην αγορά μόνο ένα μικρό μέρος από αυτά, κυρίως στους μεγάλους και καλούς τους πελάτες και για αναχρηματοδότηση παλιών δανείων».
Στη συνάντηση συμμετείχε και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης του κόμματος, Νίκος Σκορίνης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr