Την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου η ΕΛΣΤΑΤ θα δώσει στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία και οι εκτιμήσεις είναι δυσμενείς. Σύμφωνα με αναλυτές, η ύφεση αναμένεται να φτάσει σε διψήφιο ποσοστό, που μπορεί να προσεγγίσει ακόμα και το 12% με 15%. Στα τέλη Ιουνίου, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας είχε τοποθετήσει την ύφεση για το β' τρίμηνο στο 15%.
Υπενθυμίζεται πως το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο 2020 υποχώρησε κατά 0,9% σε ετήσια βάση και κατά 1,6% σε τριμηνιαία βάση, ήτοι είχαμε ύφεση χωρίς ακόμη να έχει υπάρξει σημαντική επίδραση από τον ιό σε δραστηριότητες όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές.
Παράλληλα, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατέγραψε πτώση 12,1% το β' τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Στην Ε.Ε. το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 11,7% από το προηγούμενο τρίμηνο. Αυτές είναι οι μεγαλύτερες μειώσεις στην ιστορία της έρευνας. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 το ΑΕΠ της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά 15% και το ΑΕΠ της Ε.Ε. κατά 14,1%.
Ο Ιούλιος παρέμεινε «φτωχός» με τις πληρότητες στα ξενοδοχεία να προσεγγίζουν το 25% και τους τζίρους σε εμπορικές περιοχές και καταστήματα εστίασης να υποχωρούν στο 30% των περσινών επιδόσεων. Παρότι, τον Αύγουστο καταγράφηκε μία ήπια βελτίωση των τουριστικών ροών, κυρίως από χερσαίους προορισμούς, είναι γεγονός ότι δεν αρκεί για να καλύψει τις απώλειες.
Συνολικά στα € 3-3,5 δισ. ευρώ για όλο το 2020 εκτιμώνται τα τουριστικά έσοδα σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ενώ ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατατάσσει την Ελλάδα στην πεντάδα των χωρών με τις βαρύτερες απώλειες στο ΑΕΠ λόγω τουρισμού κι επιδείνωσης του ισοζυγίου πληρωμών. Πιο συγκεκριμένα, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η Ταϊλάνδη, η Κόστα Ρίκα, το Μαρόκο, η Πορτογαλία και η Ελλάδα είναι οι πέντε χώρες, οι οποίες θα έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες- ίσως και πάνω από 3% του ΑΕΠ- από τις αναταράξεις στον τουρισμό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr