Έτσι με βάση τα όσα καταγράφονται μέχρι σήμερα φαίνεται ότι ο προϋπολογισμός θα κλείσει φέτος με δημοσιονομικό έλλειμμα που μπορεί να φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη των 14 δισεκ με το πρωτογενές έλλειμμα να είναι πάνω από το 4-4,5% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, μέχρι στιγμής, για την περίοδο του Ιανουαρίου - Ιουνίου 2020, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 9.232 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2.626 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020, και ελλείμματος 2.687 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 6.101 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 313 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 381 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019.
Στον καμβά αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση να χτίσει τα επόμενά της βήματα σε ένα δρόμο γεμάτο δυσκολίες. Άλλωστε με τους πολίτες να έχουν «κουρεμένα» εισοδήματα, να καλούνται παράλληλα σταδιακά να βάλουν το χέρι στην τσέπη για σειρά φορολογικών υποχρεώσεων, κλάδους όπως ο τουρισμός να βλέπουν τις όποιες προσδοκίες να μην επιβεβαιώνονται, η ανάγκη για άνοιγμα ελπίδας στο οικονομικό πεδίο είναι επιτακτική. Οι όποιες, δε, πολιτικές κινήσεις αναγκαστικά ζυγίζονται με το μέτρο της οικονομίας σε τέτοιες εποχές, άσχετα αν κεντρικές κυβερνητικές επικοινωνιακές επιλογές παραπέμπουν σε «γκρίζες» εικόνες που στόχο έχουν να θυμίσουν όψεις της παρελθούσας διακυβέρνησης εν είδει αντιπερισπασμού.
Εδικά εν όψει ΔΕΘ οι πολίτες πέρα από διαρροές της δικογραφίας για το Μάτι ή το αν η προηγούμενη διακυβέρνηση ήθελε να χτίσει τους δικούς της «αρμούς» εξουσίας, θα ήθελαν να δουν αν οι προεκλογικές εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις θα προχωρήσουν και με τι πρόσημο. Μια και σε περιόδους έντονης ύφεσης οριζόντιες περικοπές δημιουργούν ευνοϊκό πεδίο για ισχυρούς. Επίσης αναμένουν ορίζοντα για την παραγωγική ανασυγκρότηση αλλά και το τι θα γίνει με τις στρατιές των ανέργων ή των χαμηλόμισθων ή των ΜμΕ που πλέον αντιμετωπίζουν το φάσμα του λουκέτου.
Χτες μιλώντας ΕΡΤ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναγνώρισε τις δυσκολίες που υπάρχουν στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού. Ωστόσο έδωσε ένα στίγμα εν όψει ΔΕΘ και εξαγγελιών του Πρωθυπουργού, λέγοντας πως «οφείλουμε να έχουμε ετοιμάσει ως οικονομικό επιτελείο μία επιχειρηματολογία για τα μέτρα στήριξης αλλά και για την επόμενη ημέρα μείωσης εισφορών και φόρων. Όπως ανέφερε, το πακέτο θα είναι «συνδυαστικό».
Σωσίβιο βέβαια ασφαλείας είναι το απόθεμα 37 δισεκ. που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση, το οποίο ο Χρήστος Σταίκούρας λελογισμένα διαχειρίζεται είτε για αποτροπή κερδοσκοπικών πιέσεων στα ομόλογα είτε για να στηρίξει ταμειακά τις δράσεις στήριξης της κοινωνίας καθώς οι πόροι από την ΕΕ έρχονται με πολύ αργούς ρυθμούς. Όπως, μάλιστα, είπε χτες στην ΕΡΤ ο κ. Σταϊκούρας το 2020 δεν θα υπάρχουν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο από την άλλη εβδομάδα θα αρχίσουν να έρχονται τα λεφτά του ΕΣΠΑ για τις δράσεις που αποφασίσθηκαν τον Μάρτιο.
Στο μεταξύ το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει το πακέτο στήριξης της οικονομίας για τον Αύγουστο που περιλαμβάνει τον τρίτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπου έμφαση θα δοθεί στις επιχειρήσεις που έχουν δεχθεί ισχυρό χτύπημα από τον κορονοϊό και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Παράλληλα αναμένεται και μια νέα «προίκα» 800 εκ στον πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ για όσους αν και εγκρίθηκαν οι αιτήσεις τους δεν έλαβαν χρήματα, όπως και πληρωμές για το επίδομα Ιουλίου των 534 ευρώ καθώς υπήρξε για κάποιες κατηγορίες π.χ επισιτισμός, καθυστέρηση στις διαδικασίες με τις πλατφόρμες (άνοιξαν στις 7/7 αντί για την 1/7).
Στο μεταξύ και χτες υπήρξαν εκταμιεύσεις για τον δεύτερο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει φθηνά δάνεια από το κράτος ανέρχεται σε 80.929, με τα ποσά να φθάνουν τα 690,4 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα όπως είπε στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί η εγκύκλιος για τον για τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ ώστε να ενσωματωθούν στην προσωποποιημένη πληροφόρηση οι οκτώ δόσεις.
Επανέλαβε πως ανοίγει το σχέδιο «γέφυρα» που αφορά σε όλους τους πολίτες που επλήγησαν από την κρίση και έχουν δάνειο με υποθήκη πρώτη κατοικία με επιδότηση έως το 90% για το πρώτο τρίμηνο.
Προανήγγειλε εγκύκλιο για τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ ώστε να ενσωματωθούν στην προσωποποιημένη πληροφόρηση οι οκτώ δόσεις. Επίσης για την προκαταβολή φόρου είπε πως νομοθετείται και το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου εκτιμά η ΑΑΔΕ ότι θα μπορεί να ενσωματώσει τη μείωση ή το μηδενισμό της προκαταβολής φόρου. Για τις υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί λόγω της κρίσης και θα πληρωθούν σε 12 δόσεις άτοκες το 2021 ή σε 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο είπε πως η ρύθμιση αυτή θα έρθει το Σεπτέμβριο.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr