Από το βήμα της ΔΕΘ αναμένεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δώσει το πρώτο στίγμα για το πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση σε σχέση με την οικονομική ατζέντα της επόμενης χρονιάς.
Όπως έχει διαφανεί η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, αλλά και των φόρων παραμένει ως βασική προτεραιότητα όπως και η υλοποίηση των δικαστικών αποφάσεων για τα αναδρομικά. Βέβαια το μεγάλο ζήτημα είναι το πώς θα χρηματοδοτηθούν αυτές οι κινήσεις, που δημιουργούν ένα πρόσθετο μεγάλο βάρος για τον προϋπολογισμό ειδικά σε συνθήκες όπου είναι ασαφές εάν η πανδημία θα συνεχίσει και του χρόνου δημιουργώντας πιέσεις στην οικονομία.
Χτες σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε ένα πρώτο στίγμα. «Όλα θα εξαρτηθούν από την έκταση της υγειονομικής κρίσης και την πορεία αντιμετώπισής της. Σε ό,τι αφορά τις προσωρινές μειώσεις φόρων που έγιναν λόγω κορονοϊού, αυτές θα επαναξιολογηθούν τον Οκτώβριο» είπε παραπέμποντας στις ανακοινώσεις για το πώς θα αξιοποιηθούν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και στην κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού για το 2021.
Στόχος της κυβέρνησης είναι τα δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης (19 δισεκ. επιδοτήσεις και 12 δισεκ δάνεια) και το επόμενο ΕΣΠΑ (40 δισεκ.) να ανανεώσουν την δομή της ελληνικής οικονομίας, αλλά και να αποτελέσουν βάση για την κάλυψη τόσο των μειώσεων φόρων όσο και των αναδρομικών. Γι’ αυτό αναμένεται να υπάρξει σχετική διαπραγμάτευση το επόμενο διάστημα καθώς ακόμη δεν είναι σαφές ακόμη το συνολικό πλαίσιο για το Ταμείο, αλλά και οι προθέσεις των Ευρωπαίων για την αξιοποίηση των χρημάτων. Βέβαια η κυβέρνηση επείγεται ένεκα των μεγάλων ταμειακών αναγκών που έχει, ειδικά καθώς η ροή χρημάτων από την ΕΕ είναι χαμηλή, αλλά και των υποσχέσεων που έχει δώσει για «πακέτο» ελαφρύνσεων. Αυτό και μόνο πολιτικά και οικονομικά της δημιουργεί ασφυκτικά περιθώρια.
«Για να επιτύχουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία, υλοποιούμε – και θα συνεχίζουμε να υλοποιούμε – πολιτικές και μεταρρυθμίσεις εστιασμένες στην εφαρμογή μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, με τη σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών και, πρωτίστως, ασφαλιστικών εισφορών, στη συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, στην προσέλκυση επενδύσεων με έμφαση στη βιομηχανία, τις υποδομές και την πράσινη ανάπτυξη, στη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και στη βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου για το επιχειρείν, στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, στην αναβάθμιση της παιδείας και στην προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας» ανέφερε στο Έθνος ο κ. Σταικούρας περιγράφοντας το πώς θα ήθελε η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους. Είναι εμφανές, δε, το ότι η μείωση εισφορών και φόρων είναι στην πρώτη γραμμή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγες μέρες, στην ειδική έκθεση του για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ τόνισε ότι η μισθωτή εργασία στην Ελλάδα είναι άκρως επιβαρυμένη επισημαίνοντας την ανάγκη για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κάτι που και ο ΣΕΒ έχει αναφέρει σε μια σειρά από δημόσιες τοποθετήσεις του. Βέβαια μια μείωση των εισφορών σε μια περίοδο με αυξημένα βάρη για τα Ταμεία είναι μια δύσκολη άσκηση.
Σημειώνεται ότι αυτήν τη ώρα το ταμείο των φορέων κοινωνικής ασφάλισης έχει μεγάλες δυσκολίες καθώς καταγράφεται μείωση των εσόδων από τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, ιδίως λόγω της πανδημίας και της αναστολής πληρωμών. Παράλληλα υπάρχει και το βάρος των αναδρομικών που καλείται να καλύψει ο προϋπολογισμός.
«Πότε πληρώνουμε και σε πόσες δόσεις πληρώνουμε, αν πληρώσουμε σε δόσεις ή αν υπάρχει κούρεμα ή όχι… Αυτό είναι κάτι το οποίο το συζητάμε και πολύ σύντομα με το αρμόδιο υπουργείο, -ουσιαστικά το επισπεύδον υπουργείο, το υπουργείο Εργασίας, θα υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις» είπε χτες στο ΣΚΑΙ ο Χρήστος Σταϊκούρας αποκαλύπτοντας την άσκηση «αριθμητηρίου» που πρέπει να γίνει.
«Ο τρόπος με τον οποίο θα καταβληθούν τα συγκεκριμένα χρηματικά ποσά θα αποφασιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα» πρόσθεσε δεσμευόμενος για την κάλυψη του συνόλου των συνταξιούχων που αφορά η απόφαση του ΣτΕ. Δημοσιονομικά το κόστος θα εγγράφει εξολοκλήρου στο 2020, ενώ η πληρωμή του θα αποφασιστεί σε συνδυασμό με τις ταμειακές δυνατότητες της οικονομίας αλλά και σε συνδυασμό με την δικαστική με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το δημόσιο.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr