Ο οίκος αξιολόγησης διατήρησε επίσης και το θετικό outlook για την ελληνική οικονομία.
Τα συν και τα πλην
H αξιολόγηση της Ελλάδας, σύμφωνα με τους αναλυτές της Fitch, αντανακλά τα υψηλά επίπεδα κατά κεφαλήν εισοδήματος, που υπερβαίνουν κατά πολύ τους μέσους όρους σε χώρες με αξιολόγηση ΒΒ και ΒΒΒ.
Επίσης, σημειώνει πως σε επίπεδο διακυβέρνησης η Ελλάδα καταγράφει υψηλότερες επιδόσεις σε σχέση με πολλές χώρες κάτω της επενδυτικής βαθμίδας.
Από την άλλη πλευρά, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης είναι αδύναμες, καταγράφεται μεγάλος όγκος κόκκινων δανείων στον τραπεζικό τομέα ενώ τόσο το χρέος γενικής κυβέρνησης όσο και το εξωτερικό χρέος διαμορφώνονται σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα.
Το σταθερό outlook αντανακλά ένα επίπεδο εμπιστοσύνης στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, μετά το οικονομικό σοκ της πανδημίας.
Ύφεση και ανάκαμψη
Ο οίκος αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ύφεση 7,9% το 2020, ενώ το "rebound" του 2021 θα καταγράψει ανάπτυξη 5,1%. Σημειώνεται βέβαια πως ο ρυθμός της ανάκαμψης είναι πολύ αβέβαιος, καθώς υπάρχει και το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος κορονοϊού.
Η Fitch εκτιμά ότι ο συνδυασμός των μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και η μειωμένη οικονομική δραστηριότητα θα οδηγήσουν το ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης από πλεόνασμα 1,9% του ΑΕΠ το 2019, σε έλλειμμα 7,8% φέτος.
Εκτιμά ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που αυξάνουν το έλλειμμα αντιστοιχούν στο 6% του ΑΕΠ. Προβλέπει ότι το έλλειμμα θα υποχωρήσει το 2021 και το 2022 σε 5,1% και 3,4% αντίστοιχα, αν και ο ρυθμός υποχώρησης επίσης είναι αβέβαιος.
Τέλος, σημειώνεται πως η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας υπέρ των συνταξιούχων για τα αναδρομικά τους, θα επηρεάσουν τα μελλοντικά δημόσια οικονομικά, με τον οίκο να εκτιμά επίπτωση 0,5% στο έλλειμμα τόσο για το 2021 όσο και για το 2022.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr