Μιλώντας στον 91,4 Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, ο κ. Τεμπονέρας κάνει λόγο για επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όπως περιέγραψε, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης τον Ιούλιο του 2019 παρέλαβε 108.000 εκκρεμείς συντάξεις και αυτές ήδη τον Φεβρουάριο του 2020 πριν την πανδημία είχαν αυξηθεί κατά 30%-35%, ενώ πριν λίγες ημέρες τα επίσημα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής έδειξαν ότι έχουν υπερδιπλασιαστεί, στις 250.000. Και αν συνυπολογιστούν οι επικουρικές έχουν ξεπεράσει τις 300.000.
Η αύξηση ξεκινά πολύ πριν την πανδημία, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες για αυτό, τόνισε ο κ. Τεμπονέρας, αλλά ο κ. Βρούτσης το αποδίδει στις... άδειες ειδικού σκοπού των εργαζόμενων στον ΕΦΚΑ. Είχαν ήδη εκτοξευτεί νωρίτερα, για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Το προσωπικό έχει μειωθεί δραματικά, υπάρχει έλλειψη συντονισμού και κανένας σχεδιασμός. Π.χ. στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ο χρόνος απονομής σύνταξης από 8-10 μήνες πλέον κυμαίνεται στα 2 χρόνια. Γι` αυτό και η «φιέστα» με το ψηφιακό σύστημα ΑΤΛΑΣ. Και το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάστηκε είναι εκτός πραγματικότητας, όπως εξήγησε ο κ. Τεμπονέρας.
Η αντιμετώπιση των εκκρεμών συντάξεων δεν μπορεί να γίνει χωρίς πρόσληψη προσωπικού στα ασφαλιστικά Ταμεία. Όσο σύγχρονο και να είναι ένα ψηφιακό σύστημα, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον άνθρωπο που θα δει λάθη, ελλείψεις, θα επικοινωνήσει με τον ασφαλισμένο, θα ζητήσει συγκεκριμένα δικαιολογητικά, κ.ο.κ. Και χρειάζεται έμπειρο και εκπαιδευμένο προσωπικό, όπως επανέλαβε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr