Ειδικότερα, στήριξη στην αγορά κατοικίας, αλλά και στα οικονομικά νέων ζευγαριών δίνει διάταξη που προωθείται στο νέο φορολογικό πολυνομοσχέδιο και προβλέπει την απαλλαγή από φόρο των γονικών δωρεών για αγορά πρώτης κατοικίας μέχρι 150.000 ευρώ. Έτσι τα χρήματα μπορεί να δικαιολογηθούν στο πόθεν έσχες από το νέο ζευγάρι, για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, φτάνει οι γονείς να μπορούν να τα δικαιολογήσουν με τη σειρά τους.
Πιο συγκεκριμένα με το νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπ. Οικονομικών το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή, καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση του 10% των χρηματικών δωρεών και γονικών παροχών για την αγορά πρώτης κατοικίας μέχρι του ποσού των 150.000.
Σημειώνεται ότι έτσι καθιερώνεται αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ, ενώ στα επόμενα 150.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής είναι 1%. Ετσι, για μια γονική παροχή χρηματικού ποσού ύψος 300.000 ευρώ ο φόρος που θα πληρώσει ο γονιός ανέρχεται σε 1.500 ευρώ.
Στην αγορά ακινήτων και των κατασκευών, αλλά και στη διάσωση της τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς του Αγίου Όρου προσβλέπει και το μέτρο της έκπτωσης από το εισόδημα των δαπανών που κάνουν οι μονές για τη συντήρηση των ακινήτων τους.
Στο «ζέσταμα» του χρηματιστηρίου αλλά κα τη φορολογική «ανακούφιση» στελεχών εταιριών στοχεύει ρύθμιση για απαλλαγή κάθε φόρου παροχών σε είδος με τη μορφή μετοχών που λαμβάνει ένας εργαζόμενος ή εταίρος ή μέτοχος από την επιχείρησή του.
Επίσης μια άλλη ρύθμιση για την στήριξη του εσωτερικού τουρισμού έχει να κάνει με την απαλλαγή από κάθε φόρο των διατακτικών εσωτερικού τουρισμού συνολικής αξίας έως 300 ευρώ για το φορολογικό έτος 2020. Επιπλέον οι αλλαγές στα τέλη ταξινόμησης ΄χεουν στόχο την αναθέρμανση της αγοράς καινούργιων αυτοκινήτων.
Ουσιαστικά όλες αυτές οι ρυθμίσεις είναι ενταγμένες σε ένα συνολικό πακέτο μέτρων, που αφορούν παρεμβάσεις στη φορολογία κεφαλαίου που στόχο έχουν αφενός το να στηριχθούν κλάδοι της οικονομίας κι αφετέρου να εντάξουν στην οικονομική δραστηριότητα κεφάλαια σε ύπνωση, με παράλληλο όφελος στο δημόσιο ταμείο.
Αναλυτικά οι σχετικές διατάξεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο είναι οι εξής:
1. Ρύθμιση για συνταξιούχους του εξωτερικού, που δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα πληρώνοντας φόρο μόλις 7%. Για μια περίοδο 10 ετών όσοι συνταξιούχοι μετακομίσουν στην Ελλάδα και έχουν εισοδήματα στο εξωτερικό από σύνταξη ή από επιχειρηματικές δραστηριότητες ή διάφορες επενδύσεις ή έσοδα από μίσθωση ακινήτων θα καταβάλλουν πολύ χαμηλό φόρο.
2. Ρύθμιση για γρήγορη περαίωση εκκρεμοδικιών φορολογικών υποθέσεων με τη σύσταση ειδικής επιτροπής εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών. Δηλαδή, φορολογούμενοι, επιχειρήσεις και επαγγελματίες οι οποίοι έχουν εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια και θέλουν να τις κλείσουν μπορούν να προσφύγουν (στην επιτροπή) και να ζητήσουν συμβιβασμό. Το ποσό του συμβιβασμού μπορεί να μειωθεί περαιτέρω ανάλογα με τις δόσεις που θα επιλέξουν οι υπόχρεοι για την καταβολή της οφειλής. Συγκεκριμένα, σβήνονται προσαυξήσεις και πρόσθετοι φόροι από 35% έως και 75% υπό την προϋπόθεση ότι ο φορολογούμενος θα πληρώσει με τον συμβιβασμό μέρος της οφειλής εφάπαξ.
3. Μειώνεται η προκαταβολή φόρου για το έτος 2019 ανάλογα με την πτώση του τζίρου που είχαν φέτος οι επιχειρήσεις.
4. Κατατάσσονται στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ τα βιβλία μουσικής.
5. Μειώνεται προσωρινά ο συντελεστής του ΦΠΑ για τα εισιτήρια αθλητικών αγώνων από το 24% στο 13% από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως και το τέλος Ιουνίου 2021, δηλαδή για την επόμενη αθλητική σεζόν.
6. Εξομοιώνεται η φορολόγηση των εισοδημάτων των προπονητών με αυτήν των αμειβόμενων αθλητών.
7. Εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος αγρότες κανονικού καθεστώτος, για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
8. Απαλλάσσεται κάθε φόρου η παροχή σε είδος με τη μορφή μετοχών που λαμβάνει ένας εργαζόμενος ή εταίρος ή μέτοχος από την επιχείρησή του.
9. Απαλλάσσεται από κάθε φόρο η αξία των διατακτικών εσωτερικού τουρισμού συνολικής αξίας έως 300 ευρώ για το φορολογικό έτος 2020.
10. Εκπίπτουν από το εισόδημα των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους και στο σύνολό τους οι κάθε είδους δαπάνες, ανεξαρτήτως αν συνδέονται με την εκμετάλλευση συγκεκριμένου ακινήτου ή της εν γένει ακίνητης περιουσίας τους.
11. Καθίσταται ευνοϊκότερο το καθεστώς των τελών ταξινόμησης αυτοκινήτων για την πλειονότητα των οχημάτων με στόχο την ανανέωση του σημερινού στόλου των αυτοκινήτων που βρίσκονται σε κυκλοφορία με νέα, φιλικά προς το περιβάλλον. Επί της ουσίας, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του τέλους ταξινόμησης στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα ως 2 ετών (πρώτης κυκλοφορίας μετά τις 15 Αυγούστου 2018), ενώ ελκυστικά καθίστανται και τα υβριδικά μοντέλα στα οποία η έκπτωση του τέλους ταξινόμησης φτάνει στο 75% εφόσον εκπέμπουν έως 50 γραμμάρια διοξείδιο του άνθρακα (CO2).
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr