Τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν από την τελευταία έρευνα του ΕΒΕΑ, που πραγματοποίησε η εταιρία Pulse RC κατά το χρονικό διάστημα 2 έως 6 Ιουλίου 2020.
Μάλιστα, οι πολίτες με μεγάλη πλειοψηφία εκφράζουν φόβους ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία από την πανδημία μπορούν να οδηγήσουν στη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων λιτότητας.
Ιδιαίτερα για τον τομέα του τουρισμού, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι χρειάζονται να ληφθούν πρόσθετα γενναία μέτρα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού, θεωρώντας ότι τα ισχύοντα δεν επαρκούν.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα:
Οι πολίτες εμφανίζονται σε ποσοστό 42% σίγουρα και μάλλον αισιόδοξοι για την ελληνική οικονομία, ενώ υπερτερούν με ποσοστό 57% όσοι δηλώνουν μάλλον και σίγουρα απαισιόδοξοι.
Μοιρασμένες είναι οι εκτιμήσεις των ερωτηθέντων για την προσωπική οικονομική τους κατάσταση, με το 50% να δηλώνει σίγουρα και μάλλον αισιόδοξοι και επίσης το 50% σίγουρα και μάλλον απαισιόδοξοι.
Αξιολογώντας την κυβέρνηση, όσον αφορά την προσέλκυση επενδύσεων, το 53% των ερωτηθέντων την κρίνει θετικά και το 44% αρνητικά.
Αξιολογώντας την κυβέρνηση σε ότι αφορά την κοινωνική πολιτική, το 51% την κρίνει θετικά και το 47% αρνητικά.
Στο αν οι προσπάθειες και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος στον τουρισμό, το 36% απαντά πολύ και αρκετά, το 30% μέτρια και το 30% λίγο έως καθόλου.
Το αν τα ιατρικά πρωτόκολλα για τουρίστες και ξενοδοχεία που έχει λάβει η κυβέρνηση θα βοηθήσουν στην προστασία για να μην υπάρξουν νέα κρούσματα, το 36% απαντά πολύ και αρκετά, το 28% μέτρια και το 30% λίγο έως καθόλου.
Στην ερώτηση αν οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε σοβαρά δημοσιονομικά μέτρα (νέα λιτότητα, περικοπές μισθών, συντάξεων κλπ) το 56% φοβάται πολύ έως αρκετά, το 21% μέτρια και το 17% λίγο έως καθόλου.
Έντονοι είναι και οι φόβοι για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα στις επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού με το 75% των ερωτηθέντων να φοβάται πολύ έως αρκετά, ακόμη και τη διακοπή λειτουργίας των επιχειρήσεων, 13% μέτρια και μόλις 7% λίγο έως ελάχιστα.
Επίσης, το 74% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι χρειάζονται πρόσθετα και νέα μέτρα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού, όπως για παράδειγμα κουπόνια (vouchers) για δωρεάν διακοπές σε περισσότερους Έλληνες. Την ανάγκη πρόσθετων μέτρων κρίνει ως μέτρια το 12% και ότι δεν χρειάζεται δηλώνει το 9%.
Το 48% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα βοηθήσουν πολύ έως αρκετά στο πρόβλημα της οικονομίας και της αγοράς τα ευρωπαϊκά κονδύλια, το 19% δηλώνει μέτρια, ενώ ένα 29% θεωρεί ότι η βοήθεια θα είναι λίγη έως ελάχιστη.
Δίνοντας στη δημοσιότητα την έρευνα, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος δήλωσε: «Μετά την άρση όλων σχεδόν των περιοριστικών μέτρων που είχαν εφαρμοστεί λόγω της πανδημίας του νέου κοροναϊού, όπως προκύπτει και από την έρευνα, η χώρα μας μπαίνει σε μία νέα, εξίσου κρίσιμη περίοδο. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της καινούριες, εξίσου ή και περισσότερο απαιτητικές μάχες, σε ένα ακόμη πιο δύσκολο περιβάλλον.
Όπως διαφαίνεται και από την έρευνα, αλλά κυρίως όπως καταγράφεται στην πραγματικότητα, οι επιχειρήσεις «βιώνουν» μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, με τους τζίρους τους να έχουν καταρρεύσει και με σοβαρό πλέον το ενδεχόμενο, ακόμη και διακοπής λειτουργίας κάποιων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στους τομείς που σχετίζονται με τον τουρισμό.
Ως Επιμελητηριακή Κοινότητα έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη ολοκληρωμένη πρόταση για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού που ακόμη και τώρα μπορεί η κυβέρνηση να την υλοποιήσει.Η προσπάθεια για να επουλωθούν οι πληγές θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και το ΕΒΕΑ θα συνεχίσει να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές και γενικότερα για την εθνική οικονομία».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr