Ήδη ο Πρωθυπουργός από την Κέρκυρα έδωσε το στίγμα στο φόντο των ιδιαίτερα αρνητικών μηνυμάτων που στέλνει ο τουρισμός αλλά και το εμπόριο. «Γνωρίζουμε ότι αυτή θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά. Πάμε να κρατήσουμε τον τουρισμό όρθιο με όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες και να μπορέσουμε να ανακάμψουμε δυναμικά το 2021, αυτός είναι ο στόχος μας».
Αναφέρθηκε, μάλιστα, και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα για τη στήριξη των επαγγελματιών, ενώ μίλησε και για πρόσθετη στήριξη στους επιχειρηματίες αν χρειαστεί.
Μιλώντας, επίσης, στην πρωινή ενημερωτική ζώνη του OPEN ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης σε σχέση με τη στήριξη των επιχειρήσεων παρέπεμψε στις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού από την Κέρκυρα είπε ότι η κυβέρνηση θα επεξεργαστεί τα στοιχεία από τους τζίρους Ιουλίου των επιχειρήσεων για να δει τι επιπλέον μέτρα στήριξης θα λάβει. Σε σχέση με τις μειώσεις ενοικίων σε εμπορικές επιχειρήσεις αλλά κι εργαζόμενους που δεν είναι σε αναστολή που έχουν εξαιρεθεί από το «πακέτο» μειώσεων Ιουλίου παρέπεμψε στο υπ. Οικονομικών και στα όσα θα επεξεργαστεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.
Στο μεταξύ σε ημερήσια βάση και προ της απαγόρευσης της έλευσης Σέρβων λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας με βάση πρόχειρες εκτιμήσεις η κίνηση στον τουρισμό είναι στο 1/5 περίπου της περυσινής. Όπως αναφέρεται από παράγοντες της αγοράς σε ημερήσια βάση έρχονται περίπου 20.000 τουρίστες την ώρα που πέρυσι ο αριθμός ήταν στις 100.000. Αυτό πέρα από τον κλάδο της φιλοξενίας έχει αποτύπωμα και στον εμπόριο. Περιοχές π.χ. όπου ο τουρισμός ήταν κυρίαρχος μέχρι και προ πανδημίας, φαντάζουν έρημες. Ενδεικτικό είναι ότι στο κέντρο της Αθήνας με βάση εκτιμήσεις η πτώση είναι στο 80%.
Αντιδράσεις από το εμπόριο
Γιαυτό και πολλοί παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι στο πακέτο του Ιουλίου θα έπρεπε στο μέτρο μείωσης των ενοικίων να ενταχθούν και οι εμπορικές επιχειρήσεις. Άλλωστε οι επιχειρήσεις σε πολλές περιοχές έχουν να αντιμετωπίσουν πέρα από τους μηδενικούς τζίρους τα υπέρογκα έξοδα λειτουργίας όπως δημοτικά τέλη, λογαριασμοί ΔΕΚΟ.
Έτσι η εξαίρεση του λιανικού εμπορίου από τη μείωση των καταβαλλόμενων ενοικίων κατά 40% προκάλεσε την αντίδραση ΕΣΕΕ, που ανέφερε ότι «η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να μη συμπεριλάβει και το λιανικό εμπόριο, όπως έπραξε για την εστίαση, στην επέκταση της μείωσης ενοικίου 40% για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, αποτέλεσε μια δυσάρεστη έκπληξη για τον εμπορικό κόσμο της χώρας», όπως δηλώνει ο επικεφαλής της ΕΣΕΕ.
«Εφόσον η παράταση αφορά τις πληττόμενες επιχειρήσεις, δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή αυτή η εξαίρεση του ελληνικού εμπορίου από μια ρύθμιση-ανάσα, σε μια περίοδο κατά την οποία ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων έχει υποστεί κατακρήμνιση. Είναι τοις πάσι γνωστό ότι οι κλάδοι του τουρισμού, της εστίασης και του εμπορίου είναι πλήρως διασυνδεδεμένοι και υφίστανται εξίσου σημαντικές πιέσεις από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα. Μάλιστα, το ζήτημα της μείωσης ή της επιδότησης των εμπορικών μισθώσεων έχει τεθεί επανειλημμένως από την ΕΣΕΕ στον διάλογο με το υπουργείο Οικονομικών ως ένα από τα πλέον επείγοντα αιτήματα του κλάδου. Για λόγους ίσης μεταχείρισης του ελληνικού εμπορίου και προστασίας των χιλιάδων θέσεων εργασίας σε αυτό, είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να επανεξετάσει άμεσα την απόφασή της, εντάσσοντας και τις εμπορικές επιχειρήσεις στο εν λόγω μέτρο».
Οι εμπορικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε καθεστώς πανικού, επισήμανε μιλώντας Στο Κόκκινο την εβδομάδα που πέρασε, ο Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. Αναφέρθηκε στην απουσία τουριστών, στα οικονομικά προβλήματα του κόσμου καθώς πολλοί ζουν με τα επιδόματα ή άλλοι αποταμιεύουν και δεν ξοδεύουν, καθώς και ο φόβος χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για να κατέβει κάποιος στο κέντρο της πόλης, οδηγεί τελικά σε μηδενικούς τζίρους.
Στις περιφερειακές αγορές, όπως εξήγησε ο κ. Καφούνης στον Νίκο Ξυδάκη, τα πράγματα είναι καλύτερα σαφώς αλλά όχι καλύτερα σε σχέση με πέρσι, απλώς η πτώση είναι διαχειρίσιμη. Οι άνθρωποι που εκπροσωποί, όπως είπε, δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει το Φθινόπωρο και μιλάμε για τζίρους τον Απρίλιο -80% σε καταστήματα ένδυσης - υπόδησης.
Ένα κρίσιμο ζήτημα είναι αυτό της ανελαστικής πίεσης που δέχονται από τις λειτουργικές δαπάνες όπως είναι η ΔΕΗ - που δεν κάνει διευκολύνσεις πέραν του εξαμήνου - και φυσικά τα δημοτικά τέλη, και εξήγησε ο κ. Καφούνης ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις ζητούν να έχουν την ίδια βοήθεια, δηλαδή μείωση με τις επιχειρήσεις εστίασης, καθώς αν αυτά τα κόστη μείνουν στο υπάρχον ύψος θα οδηγήσουν στα λουκέτα, τόνισε μάλιστα ότι τεράστιο θέμα είναι και το ύψος του ενοικίου για μια επιχείρηση.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr