Εν όψει δε και των μεγάλων αποφάσεων για χαλάρωση ή μη των δημοσιονομικών στόχων του 2021 αλλά και των κανόνων λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης θα κληθεί εκ νέου να έχει σημαίνοντα ρόλο στην οικονομική πορεία της χώρας.
Στο φόντο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία ποιος ή ποια θα είναι στο τιμόνι της Ευρωομάδας τα επόμενα δυόμιση χρόνια. Όπως είναι γνωστό υποψήφιοι για τη θέση που μέχρι τώρα είχε ο Μάριο Σεντένο που στήριξε αποδεδειγμένα τη χώρα σε δύσκολες στιγμές στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, είναι η Ισπανίδα Ν. Καλβίνο, ο Λουξεμβουργιανός Π. Γκραμένια και ο Ιρλανδός Π. Ντόναχιου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ίσως η ισπανική υποψηφιότητα καθώς κατά παράδοση στηρίζεται από τη Γερμανία ίσως να έχει προβάδισμα.
Πάντως η Ελλάδα αναμένει να δει τις ευρωπαϊκές ζυμώσεις, ώστε να δει πώς θα διαμορφώσει νέες ισορροπίες, εν όψει κρίσιμων διαπραγματεύσεων τόσο για την αξιολόγηση (πτωχευτικό, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, τράπεζες) όσο και για το Ταμείο Ανάκαμψης. Κάθε μια από αυτές έχει θετικά αλλά και αρνητικά σημεία. Π.χ. η Ισπανία έχει μεν σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση που υποστηρίζει τις πολιτικές της δημοσιονομικής χαλάρωσης αλλά στο παρελθόν έχει ευθυγραμμιστεί πολλές φορές με τις γνώμες της Γερμανίας, καθώς η διασύνδεση των δυο οικονομιών είναι μεγάλη. Επίσης πρόσφατη είναι η «δυσθυμία» των Ισπανών για τα πώς η Ελλάδα χειρίστηκε το θέμα των «υγιειονομικών» διαβατηρίων. Το Λουξεμβούργο είναι υποστηρικτικό για την Ελλάδα, όπως και ο συγκεκριμένος υπουργός, ενώ η Ιρλανδική υποψηφιότητα προέρχεται από μια χώρα με μικρό μνημονιακό παρελθόν αλλά με απόψεις που στο παρελθόν έχει φέρει τη χώρα σε δύσκολη θέση ειδικά σε θέματα μεταρρυθμίσεων.
Στο eurogroup θα τεθεί και η συνολική οικονομική πορεία στο φόντο των προβλέψεων της Κομισιόν, αλλά και το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πάντως χτες, την εκτίμηση του ότι και το 2021 θα υπάρχει μία ελαστικότητα στους δημοσιονομικούς στόχους μετέφερε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA.
«Το φθινόπωρο θα συζητήσουμε ξανά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ως υπουργοί Οικονομικών για το τι θα γίνει το 2021 και μετά σε όλη την Ευρώπη. Γιατί όπως ξέρετε δημοσιονομικοί κανόνες υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη» ανέφερε.
Εκτίμησε πως «με αρκετή ασφάλεια μπορώ να σας πω συνεχώς ότι και για το 2021 δεν μιλάμε για τους ψηλούς δημοσιονομικούς στόχους που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει πως η χώρα δεν μπορεί με τις δικές της δυνάμεις να γυρίσει σε πρωτογενή πλεονάσματα», αν το καταφέρει, αλλά αυτό δεν θα είναι στόχος (δηλαδή υποχρέωση), θα ισχύει στην Ελλάδα αυτό που θα ισχύει και στις υπόλοιπες χώρες.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr