Αναλυτικότερα, οι εν λόγω ρυθμίσεις συνοψίζονται στις εξής:
·Αναβαθμίζεται, σε επίπεδο οργάνωσης και αρμοδιοτήτων, το Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών, το οποίο μετονομάζεται σε Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή και Αγοράς στο οποίο συμμετέχουν, πλέον, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της αγοράς, τόσο και από την πλευρά των καταναλωτών, όσο και από την πλευρά των προμηθευτών,.
·Παρέχεται πρόσθετη δυνατότητα στις ενώσεις των καταναλωτών να ασκούν συλλογικές αγωγές με βάση τις οποίες μπορούν να ζητούν την αναγνώριση του δικαιώματος αποκατάστασης της ζημίας που υφίστανται οι καταναλωτές από την εκδήλωση μίας παράνομης συμπεριφοράς από κάποιον προμηθευτή.
·Παρέχεται η δυνατότητα στον μεμονωμένο καταναλωτή να επιδιώξει, σε ατομικό επίπεδο, με σύντομες δικαστικές διαδικασίες την ικανοποίηση δεδομένης απαίτησής του για ζημιογόνα αποτελέσματα που υφίσταται από αθέμιτη εμπορική πρακτική, με βάσησχετική αμετάκλητη δικαστική απόφαση που έχει εκδοθεί επί συλλογικής αγωγής.
·Εισάγεται, ως μέτρο κοινωνικής προστασίας, ρύθμιση σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η κατάσχεση της πρώτης κατοικίας δανειολήπτη για χρέος μέχρι δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής. Με τη ρύθμιση αυτή παρέχεται ασπίδα προστασίας του καταναλωτή και δίδεται η προσήκουσα λύση σε ένα οξύτατο κοινωνικό πρόβλημα στο οποίο η πολιτεία εκφράζει το σεβασμό στην αξία του ανθρώπου και προσδίδει την πρέπουσα κοινωνική διάσταση στο περιουσιακό δικαίωμα.
·Ενισχύεται η ευθύνη των προμηθευτών από τον κατασκευαστή μέχρι το διανομέα. Ακολουθούνται οι αρχές και τα πρότυπα που έχουν θεσπισθεί για την υγεία και την ασφάλεια των προσώπων και διασφαλίζεται η τήρηση της γενικής επιταγής ασφάλειας των προϊόντων και, για το σκοπό αυτό, προβλέπεται πλήρες σύστημα διοικητικού και εργαστηριακού ελέγχου, σε εναρμόνιση με την αναθεωρημένη Οδηγία για τη Γενική Ασφάλεια των Προϊόντων (οδηγία 2001/95/ΕΚ). Με βάση τα παραπάνω:
ι) Διασαφηνίζεται πλήρως η έννοια του προμηθευτή, έτσι ώστε ναπεριλαμβάνει όλους τους κρίκους της αλυσίδας εφοδιασμού της αγοράς με προϊόντα που διατίθενται από το παραγωγό μέχρι τον τελικό διανομέα.
ιι) Διασαφηνίζεται ο ορισμός του «προϊόντος», ο οποίος δεν περιλαμβάνεται στον τροποποιούμενο νόμο.
·Προστίθεται άρθρο για την ψυχική υγεία των ανηλίκων, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Ανάπτυξης να επιβάλει με σχετική απόφασή του, κατόπιν γνωμοδότησης ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, περιοριστικά και διορθωτικά μέτρα σε προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά και παρουσιάζουν κινδύνους για την ψυχική, διανοητική ή ηθική ανάπτυξη των ανηλίκων. Επίσης, καθορίζονται οι προϋποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες οι προμηθευτές υποχρεούνται να κατατάσσουν τα προϊόντα που απευθύνονται στα παιδιά με βάση την ηλικία τους.
·Ενισχύεται η προστασία του καταναλωτή με την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας που αφορά στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, τις οποίες αναπτύσσουν οι προμηθευτές σε βάρος των καταναλωτών στις συναλλαγές. Με αυτόν τον τρόπο επέρχεται εναρμόνιση της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας με το νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον και αξιοποιείται επαρκώς όλη η εμπειρία που έχει συσωρρευθεί μέχρι σήμερα στα θέματα αυτά.
Ειδικότερα:
ØΚαθορίζεται η έννοια και το περιεχόμενο των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.
ØΔιασαφηνίζεται η έννοια των παραπλανητικών πράξεων και παρατίθεται σχετική περιπτωσιολογία.
ØΑποσαφηνίζεται η έννοια των παραπλανητικώνπαραλείψεων και παρατίθεται σχετική περιπτωσιολογία.
ØΟριοθετείται το περιεχόμενο των επιθετικών αυτών πρακτικών και δίνεται σειρά αντίστοιχων περιπτώσεων.
ØΚαθορίζονται οι κυρώσεις που θα επιβάλλονται σε κάθε περίπτωση που παρατηρούνται ανάλογα φαινόμενα στην αγορά.
·Καθιερώνεται υποχρέωση των προμηθευτών να απαντούν, εντός
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr