Όπως επισημαίνει ο κ. Μίχαλος, από τη μελέτη του ΕΒΕΑ προέκυψε ότι η υφιστάμενη Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας που έχει πληγεί σημαντικά και από τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 και θα πρέπει να μετεξελιχθεί και να μετασχηματιστεί ώστε να καταστεί εφικτός ο συντονισμός δημόσιων επενδυτικών πρωτοβουλιών σε στοχευμένες κατευθύνσεις με σκοπό την κινητοποίηση ιδιωτικού επενδυτικού ενδιαφέροντος προς αυτές τις κατευθύνσεις.
Ειδικότερα, μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που προτείνεται να αναλάβει τη διαχείριση του πακέτου των 30 και πλέον δισ. ευρώ που προβλέπεται να αντληθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πόροι θα πρέπει να κατευθυνθούν με στόχο:
- την επιχειρηματική μεγέθυνση, μέσα από συγχωνεύσεις μικρών επιχειρηματικών μονάδων, ώστε να αντιμετωπιστεί ο κατακερματισμός της παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας.
- την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους και της οικονομίας και την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.
- την κάλυψη του ελλείμματος καινοτομίας, με ενίσχυση του τριγώνου της γνώσης, καθώς και καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων.
- την ενίσχυση επενδύσεων σε δυναμικούς, εξωστρεφείς κλάδους της οικονομίας, όπως η μεταποίηση, η πράσινη ενέργεια, οι μεταφορές και η εφοδιαστική αλυσίδα, ο αγροδιατροφικός τομέας και ο τουρισμός, με την ανάδειξη εναλλακτικών μορφών.
Παράλληλα, ο κ. Μίχαλος αναφέρει και τα ακόλουθα:
"Η Δημόσια Αναπτυξιακή Τράπεζα θα αναλάμβανε την αξιοποίηση αυτών των κεφαλαίων επιδιώκοντας κυρίως να μεγιστοποιήσει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, στο πλαίσιο σχημάτων σύμπραξης που θα μπορούσε να προωθήσει.
Θα μπορούσε, επίσης, να λειτουργήσει ως «ανταγωνιστικός» πόλος σε σχέση με τις συστημικές εμπορικές τράπεζες της χώρας, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου περιβάλλοντος χρηματοδότησης για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Μετά από δύο διαδοχικές κρίσεις, την κρίση χρέους και την πανδημία, η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη για μία επανεκκίνηση. Χρειάζεται στήριξη. Η αναπτυξιακή χρηματοδότηση έχει κρίσιμη σημασία. Ήλθε η ώρα των αποφάσεων.
Ο κ. Μίχαλος επισημαίνει ακόμη ότι η προτεινόμενη αναβάθμιση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας καθίσταται επείγουσα λόγω και της προβληματικής κατάστασης των ελληνικών εμπορικών τραπεζών.
Όπως επισημαίνεται, άλλωστε, στη μελέτη του ΕΒΕΑ, η ευρύτερη κινητοποίηση του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα προσκρούει στην αδυναμία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να χορηγήσουν τα αναγκαία κεφάλαια στην αγορά.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν περιορισμένη πρόσβαση στις πηγές χρηματοδότησης και η αναβαθμισμένη και διευρυμένη λειτουργία μιας Δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας θα τους προσέφερε σημαντικές βοήθειες κατευθύνοντας πόρους σε σημαντικούς τομείς και περιοχές όλης της χώρας".
Επισυνάπτεται στα συνημμένα αρχεία ολόκληρη η μελέτη του ΕΒΕΑ.
- EKTHESI_EBEA_ANAPTYXIAKI.doc (148 Λήψεις)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr