Έτσι οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς εστιάζονται στην τελική διαμόρφωση των κριτηρίων για την ένταξη στην εν λόγω πλατφόρμα λόγω COVID 19.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρόγραμμα εξετάζονται να ενταχθούν όσοι έχουν δάνεια με υποθήκη την κύρια κατοικία. Δικαιούχοι κρατικής ενίσχυσης είναι τόσο οι ενήμεροι δανειολήπτες, δηλαδή αυτοί που είναι συνεπείς στις καταβολή των δόσεών τους, όσο και οι λεγόμενοι «κόκκινοι», οι οποίοι έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα δικαίωμα ένταξης στις ρυθμίσεις προστασίας είναι φυσικά πρόσωπα, που έχουν, είτε αυτά τα ίδια είτε ο σύζυγος ή εξαρτώμενο μέλος αποδεδειγμένα πληγεί από τα ληφθέντα μέτρα στο πλαίσιο του Covid 19.
Αντίθετα εκτός ρυθμίσεων φαίνεται να μένουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, οι συνταξιούχοι, εκείνοι που έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη (ν.3869/2010), έχοντας πάρει στα χέρια τους την οριστική απόφαση, αλλά κι αυτοί που υπάχθηκαν στο διάδοχο πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς (ν.4605/2019).
Σε σχέση με το ύψος της επιδότησης οι προτάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν όταν κλειδώσει η λεγόμενη «περίμετρος» προστασίας, δηλαδή ξεκαθαρίσει ο αριθμός των δυνάμει δικαιούχων. Ωστόσο εκτιμάται ότι δε θα αφορά το 100% της δόσης, ενώ στη διαμόρφωσή της θα προσμετρούνται και μια σειρά από εισοδηματικά, περιουσιακά κ.λπ. κριτήρια. Όσοι είναι συνεπείς δανειολήπτες θα μπορούν να διεκδικήσουν υψηλότερα ποσοστά επιδότησης, ενώ όσοι είναι με δάνεια σε ρύθμιση, θα τύχουν χαμηλότερης επιδότησης. Ανοικτό είναι και το χρονικό διάστημα επιδότησης καθώς οι πιέζου να μην υπερβεί τους 9 μήνες.
Σημειώνεται, τέλος, πως το οικονομικό επιτελείο έχει στη διάθεσή του για το πρόγραμμα, τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από το ΕΣΠΑ 2014-2020.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr