Σε άρθρο του στο ΒΗΜΑ, ο κ Καραμούζης απαριθμεί τα εμπόδια αυτά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πολιτική βούληση, ενώ αναφέρεται και στην νέα πραγματικότητα που αφήνει πίσω της η πανδημία του κορονοΐού σε παγκόσμιο επίπεδο.
Συγκεκριμένα το άρθρο αναφέρει:
Σε συνδυασμό με το αντιπαραγωγικό, καταναλωτικό κρατικό – κεντρικό πρότυπο ανάπτυξης, η κρίση της τελευταίας δεκαετίας διαμόρφωσαν σοβαρές διαρθρωτικές αδυναμίες και στρεβλώσεις στην ελληνική οικονομία που ακόμη και σήμερα κρατούν τη χώρα σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, παραγωγικότητας και ευημερίας.
Σημαντικά εμπόδια αποτελούν:
- Το υψηλότερο ποσοστό στη ευρωζώνη ως προς το ΑΕΠ δημόσιου χρέους που θα προσεγγίσει το 200% στο τέλος του 2020 και ιδιωτικής κατανάλωσης κοντά στο 70%.
- Το χαμηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη ως προς το ΑΕΠ των συνολικών και ιδιωτικών επενδύσεων, κοντά στο 11% και της εθνικής αποταμίευσης κοντά στο 10%.
- Οι χειρότερες επιδόσεις στην ευρωζώνη όσον αφορά τα εξυπηρετούμενα δάνεια (NPes) κοντά στο 40% του συνόλου, το κόστος τραπεζικού δανεισμού επιχειρήσεων και νοικοκυριών και το ποσοστό ανεργίας στο 21% στο τέλος του 2020.
- Σε σύγκριση με την ευρωζώνη, έχουμε έναν από τους υψηλότερους φορολογικούς και ασφαλιστικούς συντελεστές, τους χαμηλότερους δείκτες παραγωγικότητας εργασίας, περιορισμένο βαθμό ανταγωνισμού στις αγορές, αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση, σοβαρά δομικά ζητήματα στον ενεργειακό τομέα, χαμηλό βαθμό αξιοπιστίας των θεσμών και ξεπερασμένο παραγωγικό πρότυπο, με μεγάλη εξάρτηση από τις μη εμπορεύσιμες υπηρεσίες, την κατανάλωση και το εγχώριο εμπόριο.
Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας απαιτεί την αξιοποίηση όλων των μέσων και πόρων οικονομικής πολιτικής και την υλοποίηση ρηξικέλευθων μεταρρυθμίσεων καθώς και ισχυρή πολιτική βούληση.
Πρέπει να παρακαμφθούν όλα εκείνα που εμποδίσουν κάθε προσπάθεια αξιοποίησης των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων που προσφέρει το "καλύτερο οικόπεδο της γης" όπως:
- Το φυσικό περιβάλλον και η μεγάλη πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά
- Το ποιοτικό και εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό
- το επιχειρηματικό πνεύμα
- η ισχύς μας στη διεθνή ναυτιλία
- η διαμόρφωση ποιοτικού τουριστικού προϊόντος
- η αναβάθμιση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
- το σταθερό πολιτικό περιβάλλον
- συναλλαγματική και νομισματική σταθερότητα
- πλεονέκτημα στο διεθνές διακομιστικό εμπόριο
- αναξιοποίητος ορυκτός πλούτος
- οι χαμηλές τομές των παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων και της ακίνητης περιουσίας
- η αναξιοποίητη δημόσια περιουσία
- η απρόσκοπτη πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις, οι πόροι και η ευκαιρία να αλλάξουμε τη χώρα. Χρειαζόμαστε πολιτική βούληση για να αλλάξουμε οριστικά τη μορφολογία, την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr