Αναλυτικά, ο Οργανισμός εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πέσει φέτος σε ύφεση 8%, ενώ στο δυσμενές σενάριο, δηλαδή στην περίπτωση ενός ισχυρού δεύτερου κύματος του ιού μέσα στους μήνες που έρχονται, η ύφεση εκτιμάται στο 9,8%. Όσον αφορά στην ανάκαμψη, για το 2021 υπολογίζεται στο 4,5% και 2,3% αντιστοίχως στα δύο παραπάνω σενάρια. Όπως και για τις υπόλοιπες οικονομίες, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα είναι αργή, καθώς η κρίση θα έχει επιπτώσεις μεγάλης διάρκειας.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η Ελλάδα δεν θα βγει πιο πληγωμένη απ’ όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, όπως εκτιμά η Κομισιόν. Στο βασικό του σενάριο, προβλέπει για φέτος ύφεση 11,4% στη Γαλλία, 11,3% στην Ιταλία, 8,9% στο Βέλγιο, 8,4% στην Εσθονία και συνολικά 9,1% στην Ευρωζώνη. Στο δυσμενές σενάριο η ύφεση για τις χώρες του Ευρώ εκτιμάται στο 11,5%.
Από την ανάλυση των δεδομένων, τουλάχιστον αυτών που υπάρχουν ως τώρα, ο ΟΟΣΑ χαρακτηρίζει τον κορονοϊό ως τη χειρότερη υγειονομική και οικονομική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σημειώνοντας ότι οι επιπτώσεις της επηρεάζουν κυρίως τα πιο ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού.
Με αυτό το σκεπτικό, ο ΟΟΣΑ συστήνει στις χώρες να περάσουν από τα οριζόντια μέτρα σε στοχευμένες παρεμβάσεις, έτσι ώστε οι άνεργοι να βρουν νέες θέσεις απασχόλησης, να διασφαλιστεί με διαφανείς κανόνες η ταχεία αναστήλωση των επιχειρήσεων και να προστατευθούν οι πιο «ευαίσθητες» ομάδες πληθυσμού.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr