Οι ελεγκτές, μάλιστα, θα εστιάσουν σε υποθέσεις με αγοραπωλησίες ακινήτων, κληρονομιές, δωρεές αλλά και περιπτώσεις που συνδέονται με τη Χρυσή Βίζα και το Airbnb. Επίσης, θα ελεγχθούν επιχειρήσεις που λαμβάνουν μεγάλες επιστροφές φόρου αλλά και εταιρίες που εκτόξευσαν τους τζίρους τους την περίοδο της καραντίνας με τις ηλεκτρονικές αγορές. Σημειώνεται ότι ειδικά για διάφορα e – shop που μάλλον είναι «φαντάσματα» ήδη υπάρχουν σχετικές καταγγελίες στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, που ήδη έχει εκδώσει οδηγίες στους καταναλωτές.
Πάντως, ο αναπροσανατολισμός του σχεδίου της ΑΑΔΕ έρχεται, μεν, εκ των πραγμάτων λόγω των νέων συνθηκών αλλά φιλοδοξία είναι να «καθαρίσει» παλιές υποθέσεις και πιο σημαντικές σε σχέση με το «κυνήγι» του «μικρομάγαζου» που σε πολλές περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν απασχολούσε πολύ προσωπικό και πόρους.
Σημειώνεται ότι με βάση το σχέδιο προ πανδημίας οι ελεγκτικές υπηρεσίες είχε προγραμματιστεί να διενεργήσουν μέσα στο 2020 συνολικά 2.500 ελέγχους για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου. Το 2019 η σχετική απόφαση όριζε 25.000 πλήρεις και μερικούς ελέγχους 2.500 για την φορολογία κεφαλαίου.
Πλέον, με δεδομένο π.χ. ότι σε πολλούς κλάδους η πανδημία οδηγεί σε αναστολή εργασιών, όπως σε πολλές τουριστικές επιχειρήσεις, το όλο πλάνο αναθεωρείται.
Οι 10 ελεγκτικοί στόχοι
Αναλυτικότερα, οι 10 ελεγκτικοί στόχοι αφορούν τις εξής κατηγορίες υποθέσεων:
α) Υποθέσεις που αφορούν σε επιστροφές φόρων.
β) Υποθέσεις που αφορούν σε έλεγχο βάσει δείγματος (όπως δικαιούχων που έτυχαν επιστροφής Φ.Π.Α., καθώς και δικαιούχων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που έτυχαν επιστροφής φόρου εισοδήματος, χωρίς έλεγχο).
γ) Υποθέσεις για τις οποίες υπάρχει έκθεση έρευνας των Υ.Ε.Δ.Δ.Ε..
δ) Υποθέσεις που στηρίζονται σε πορισματικές εκθέσεις από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος
ε) Υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός προσδιορισμός φόρων και προστίμων κατά τη δημοσίευση της παρούσας.
στ) Υποθέσεις για τις οποίες επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων και προσωρινού προσδιορισμού φόρου και προστίμου
ζ) Υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε Εισαγγελικής ή Δικαστικής Αρχής και διατηρούνται στην Α.Α.Δ.Ε
η) Υποθέσεις των Δ.Ο.Υ και Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. που αφορούν σε διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.
θ) Υποθέσεις που αφορούν σε διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES), υποθέσεις πολυμερών (ταυτόχρονων) ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές
ι) Υποθέσεις αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής
ια) Υποθέσεις μη έκδοσης ή έκδοσης ανακριβών φορολογικών στοιχείων
ιβ) Υποθέσεις ειδικών κατηγοριών φορολογούμενων .
Οι επιτόπιοι έλεγχοι
Οι θερινοί έλεγχοι σε μαγαζιά εστίασης αναμένεται να φτάσουν τους 35.000. Οι κλάδοι, μάλιστα, οι οποίοι βρίσκονται σε προτεραιότητα από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ, είναι οι εξής:
- Παροχής Υπηρεσιών (συνεργεία, ιατρικές υπηρεσίες, οικοδομικές δραστηριότητες κ.α.).
- Επιχειρήσεις παραγωγής/πώλησης τροφίμων (αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, παραγωγής /μεταποίησης κρέατος, mini markets, επιχειρήσεις παρασκευής και διανομής πρόχειρου φαγητού, κ.λπ.)
- Λιανικό και χονδρικό εμπόριο
- Επιχειρήσεις καλλωπισμού
- Επιχειρήσεις σχετιζόμενες με εστίαση/παροχή ποτών
- Τουριστικές επιχειρήσεις.
- Λοιπές επιχειρήσεις.
Κατά προτεραιότητα θα διενεργούνται έλεγχοι σε επιχειρήσεις με για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία ή καταγγελίες εκτεταμένης φοροδιαφυγής, απάτης, κ.λπ.
Επιπλέον, όπου χρειάζεται, οι εφοριακοί θα έχουν τη βοήθεια τελωνειακών και ελεγκτών του Γενικού Χημείου του Κράτους, για ελέγχους με αντικείμενο την παραγωγή, διακίνηση και εμπορία ποτών και τροφίμων καθώς και στα πρατήρια υγρών καυσίμων και στις επιχειρήσεις χημικών προϊόντων. Οι χημικοί υπάλληλοι θα συμμετέχουν σε ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθούν θέματα νοθείας ή άλλων δόλιων πρακτικών, στους τομείς:
- Αλκοολούχα ποτά
- Μέλι, ελαιόλαδο και φέτα
- Καύσιμα
- Προϊόντα καπνού και συναφή προϊόντα (υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικών τσιγάρων)
- Χημικά και βιομηχανικά προϊόντα, με έμφαση σε είδη με υψηλή τιμή μονάδας (κοσμήματα από πολύτιμα μέταλλα , δερμάτινα είδη και λοιπά ενδύματα) σε παρασκευάσματα τύπου «χλωρίνης», τα οποία έχουν ενταχθεί σε μειωμένο ΦΠΑ 6% έναντι όλων των λοιπών καθαριστικών, που εντάσσονται σε ΦΠΑ 24%, σε υφασμάτινες μάσκες κ.λπ.
Επιπρόσθετα, θα διενεργούνται έλεγχοι διακίνησης σε οδικούς άξονες-διόδια. Σύμφωνα με τις ίδιες οδηγίες, συνιστάται στους ελεγκτές να φορούν μάσκα και γάντια κατά την είσοδό τους σε επιχειρήσεις.
Οι «μπόμπες»
Πάντως, ειδικά στο μέτωπο με τα ποτά «μπόμπες» ήδη καταγράφηκε ένα πρώτο περιστατικό. Σε ε μπαρ της συμπρωτεύουσας, για το οποίο υπήρχαν ήδη ενδείξεις ή πληροφορίες, υπήρξε έλεγχος από εφοριακούς υπαλλήλους όχι μόνον για αποδείξεις που δεν κόπηκαν, αλλά και για την νομιμότητα του αλκοόλ που διακινούσε. Τα σχετικά δείγματα μάλιστα εστάλησαν για έλεγχο και στα Τελωνεία.
Σημειώνεται ότι η υψηλή φορολογία έχει τα τελευταία χρόνια οδηγήσει σε έξαρση το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών, ενώ παραδοσιακά καταγράφεται ιδιαίτερη αύξηση κατά τη θερινή περίοδο, με τη Βόρεια Ελλάδα να έχει μετατραπεί σε «πύλη εισόδου» του παράνομου αλκοόλ.
Κατ’ εκτίμηση των ενώσεων των επιχειρήσεων αλκοολούχων ποτών τουλάχιστον 8 εκ. φιάλες το χρόνο, διαφεύγουν της φορολόγησης και το 1/5 της συνολικής κατανάλωσης είναι προϊόν λαθρεμπορίου. Η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο ΕΦΚ στα αλκοολούχα στην ΕΕ με βάση το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα (την 6η θέση σε απόλυτες τιμές) και συγκαταλέγεται στην 1η θέση σε σχέση με γειτονικές (πλην της Τουρκίας) και τουριστικά ανταγωνιστικές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πάντα σε σχέση με το ύψος του ΕΦΚ στα αλκοολούχα.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr