Νωρίτερα, πάντως και μάλιστα προτού βγει το καλοκαίρι το οικονομικό επιτελείο θα προσπαθήσει να «γλυκάνει» τους φορολογούμενους και δη τους κατασκευαστές ακινήτων ενεργοποιώντας διάταξη η οποία θα προβλέπει την παράκαμψη της ηλεκτροδότησης των νεόδμητων ακινήτων που υπάγονται σε καθεστώς Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, από το υποχρεωτικό «τσεκ -απ» της Εφορίας.
Την εν λόγω παράκαμψη κατά την διαδικασία άδειας ηλεκτροδότησης στους κατ΄ επάγγελμα κατασκευαστές, θα προβλέπει το νομοσχέδιο περί καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, τα βασικά σημεία του οποίου έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση και το μόνο που έχει απομείνει είναι η οριστικοποίηση κάποιων διατάξεων οι οποίες θα δρουν ευεργετικά για κάποιες ομάδες φορολογουμένων.
Μία από αυτές είναι και οι επαγγελματίες κατασκευαστές, οι οποίοι μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από το θερινό τμήμα της Βουλής και όπως θα προβλέπει η σχετική διάταξη δεν θα λαμβάνουν ρεύμα από τη ΔΕΗ με βάση το Ελάχιστο Κόστος Κατασκευής Οικοδομής (ΕΚΚΟ), αλλά με βάση το βιβλίο κοστολογίου δηλαδή το απολογιστικό κόστος.
Αυτό σημαίνει ότι ο κατασκευαστής αν πουλήσει ακίνητο το οποίο εντάσσεται σε καθεστώς ΦΠΑ δεν θα χρειαστεί να περάσει για την απαραίτητη βεβαίωση ηλεκτροδότησης από την Εφορία προκειμένου η τελευταία να «τσεκάρει» τα συναφή τιμολόγια ( υλικών και εργασιών) αλλά να πάρει κατευθείαν τον δρόμο προς την ΔΕΗ! Το μόνο που θα του ζητήσει η τελευταία θα είναι η οικοδομική άδεια.
Να σημειωθεί ότι για νεόδμητα ακίνητα, των οποίων η οικοδομική άδεια έχει εκδοθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2006, το κόστος οικοδομής προσδιορίζεται με βάση τα στοιχεία που αναγράφονται στο βιβλίο κοστολογίου της οικοδομής, στο οποίο οι κατασκευαστές είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν κάθε δαπάνη (υλικά και εργασίες) που γίνονται στην οικοδομή.
Ο παλαιός τρόπος υπολογισμού του κόστους οικοδομής (ισχύει για νεόδμητα που πωλούνται ως πρώτη κατοικία, περιστασιακές κατασκευές με τη μέθοδο της αυτεπιστασίας κ.λπ.) δηλαδή με βάση την αξία των αποδείξεων των υλικών και οικοδομικών εργασιών, δεν ισχύει πλέον στην περίπτωση των νεόδμητων οικοδομών, δεδομένου ότι υπάγονται στο ΦΠΑ. Η αξία των αποδείξεων δεν λαμβάνεται υπόψη μόνο για την άδεια ηλεκτροδότησης του ακινήτου, αλλά και για τον υπολογισμό του ΦΠΑ που πληρώνει ο ίδιος ο κατασκευαστής.
Βέβαια, σχέδιο νόμου κατά της φοροδιαφυγής, κρύβει και μία δυσάρεστη έκπληξη για τους φορολογούμενους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πληροφόρησης, πρόκειται για την διάταξη η οποία προβλέπει την αύξηση έως και 50% του ελάχιστου κόστους κατασκευής οικοδομών. Αυτό που εξετάζεται είναι ο προσδιορισμός του ΕΚΚΟ να γίνεται με τη νέα αυξημένη τιμή εκκίνησης και ανάλογα με το αν το ακίνητο είναι μονοκατοικία, πολυκατοικία, γραφείο κ.λπ., καθώς και τους νέους αυξημένους συντελεστές (επιφάνειας, πολυτελείας, όψης κ.λπ.), ώστε να υπολείπεται μόνο κατά 30% από το πραγματικό κόστος.
Στόχος, πάντως είναι το ελάχιστο κόστος κατασκευής οικοδομών να προσεγγίσει το πραγματικό κόστος ανέγερσης κάθε ακινήτου. Η σύγκλιση τιμών στα δύο αυτά κόστη αναμένεται να επιφέρει δυσθεώρητες αυξήσεις στις τιμές πώλησης των ακινήτων.
Τις αντιδράσεις, της νέας εκτίναξης των τιμών στα ακίνητα, υπολογίζει ότι θα κατευνάσει η Κυβέρνηση με τις υπόλοιπες τρεις φορολογικές ελαφρύνσεις που προωθεί με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί τον προσεχή Οκτώβριο στην Βουλή και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2008.
Αυτό σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα προβλέπει:
* Τη μείωση του φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές από 1,5 τοις χιλίοις που είναι σήμερα στο 0,75 τοις χιλίοις το νέος έτος. Επόμενο βήμα είναι η κατάργηση του φόρου πιθανότατα από το 2009 όπως άλλωστε έχει ζητήσει σύσσωμη η επενδυτική κοινότητα για την ενδυνάμωση των συναλλαγών στο ΧΑ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr