Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πακέτο που θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:
- Πακέτο στήριξης για Τουρισμό και Εστίαση. Εκεί εντάσσονται επιλεκτικές μετατάξεις προϊόντων από το συντελεστή ΦΠΑ 24% στο 13% όπως καφές, αναψυκτικά, χυμοί, ροφήματα και τσάι τα οποία ως σερβιριζόμενα είδη έχουν ΦΠΑ 24% ενώ όταν καταναλώνονται εκτός καταστήματος επιβαρύνονται με 13%.
- Μείωση του ΦΠΑ για τη διαμονή στα ξενοδοχεία στο 6% από 13% που είναι σήμερα. Υπό εξέταση είναι το σενάριο μείωσης του ΦΠΑ για το φαγητό στο 12% η 11% από 13%. Σημειώνεται ότι ο ΣΕΤΕ αλλά και όλοι οι φορείς του τουρισμού έχουν αναδείξει την ανάγκη επιπλέον στήριξης της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού πακέτου στην Ελλάδα στο φόντο και του σκληρού ανταγωνισμού που θα προκύψει με το άνοιγμα της αγοράς τα επόμενα χρόνια. Έτσι προτείνονται δομικές μειώσεις φόρων, κύρια έμμεσων όπως το ΦΠΑ, η οι ειδικοί φόροι στα ποτά που βαρύνουν ιδιαίτερα την εστίαση, και οδηγούν σε διόγκωση λαθρεμπορίου, απάλειψη των τελών διαμονής αλλά και μείωση των συντελεστών.
- Στο φόντο αυτό είναι πιθανή η κατάργηση του τέλους διαμονής, που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων και επιβλήθηκε την 1η Ιανουαρίου του 2018.
- Μείωση του ΦΠΑ για μεταφορές – ακτοπλοΐα στο 13% από 24% και ειδικά για τις αερομεταφορές πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη μέσω κρατικών εγγυήσεων με την αξιοποίηση των εργαλείων που έχουν εγκριθεί από το Eurogoup.
- Ειδικά κίνητρα με φόρο-απαλλαγές και μειώσεις εισφορών σε τουριστικές επιχειρήσεις για την υλοποίηση επενδύσεων.
- Παράταση ειδικής αποζημίωσης (533-800 ευρώ), μείωση ενοικίου και αναστολής πληρωμής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις εστίασης ή τουρισμού που δεν θα επαναλειτουργήσουν.
Στο πακέτο αναμένεται να ενταχθούν κι άλλα μέτρα που αφορούν το σύνολο της επιχειρηματικότητας
- Έτσι εξετάζεται η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 70% ή 50% για 1 εκατ. επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους καθώς και ελαφρύνσεις για 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων με μείωση ενοικίου 40% με τη μορφή πίστωσης φόρου που θα προκύψει από την εφαρμογή κλιμακωτού συντελεστή επί του ύψους των εισοδηματικών απωλειών και θα συμψηφισθεί με οφειλές από το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.
- Εφαρμογή πλαισίου επιδότησης εργασίας και ασφαλιστικών εισφορών μέσω του κοινοτικού προγράμματος SURE. Σε πρώτη φάση οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας που θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο θα χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα εφαρμοσθούν πιλοτικά σε κλάδους που έχουν πληγεί από την κρίση (αισθητή πτώση στο τζίρο). Στη συνέχεια και με την εισροή των κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά ταμεία το SURE θα επεκταθεί στο σύνολο της αγοράς και σε συμβασιούχους του Δημοσίου. Το ύψος της επιδότησης αναμένεται να φτάνει το 60% του «χαμένου» μισθού.
- Επιπρόσθετα θα υπάρξει επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη εργαζομένων οι οποίοι θα χάσουν τη δουλειά τους λόγω της πανδημίας. Το πρόγραμμα σύμφωνα με πληροφορίες θα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που θα προσλάβουν «νέους» άνεργους.
- Αξιοποίηση και αύξηση των πόρων από το ΕΣΠΑ αλλά και αξιοποίηση όλων των εγγυοδοτικών ταμείων για την φθηνή και με εγγυήσεις χρηματοδότηση ΜμΕ αλλά και άλλων επιχειρήσεων με βασικό εργαλείο τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Από τα 200 δισ. ευρώ η Αθήνα διεκδικεί τουλάχιστον 3 δις. ευρώ ποντάροντας στις υψηλές επιδόσεις της Ελλάδας στη διεκδίκηση και διαχείριση τέτοιων κονδυλίων και στη μεγάλη εμπειρία του παρελθόντος.
- Επιπλέον η κυβέρνηση θα εξαγγείλει και νέο γύρο επιστρεπτέας προκαταβολής άνω του 1 δισ. ευρώ αλλά και μέτρα στήριξης των δανειοληπτών.
Όλα αυτά τα μέτρα αναμφισβήτητα θα πιέσουν τα δημοσιονομικά Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το βασικό σενάριο οδηγεί φέτος σε δημοσιονομικό έλλειμμα 4,7% και 0,2% το 2021, ενώ το πρωτογενές αποτέλεσμα εκτιμάται ότι φέτος θα είναι ελλειμματικό κατά 1,9% αλλά του χρόνου θα γυρίσει σε πλεόνασμα 2,5%.
Ωστόσο η Κομισιόν υπολογίζει το φετινό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης σε 6,4% και του χρόνου σε 2,1%. Βέβαια με όπλο το “πάγωμα” του Συμφώνου Σταθερότητας, η Αθήνα μπορεί να προχωρήσει σε δυναμικές πολιτικές δημοσιονομικής επέκτασης σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της ανεργίας και της ύφεσης. Κι αυτό όταν πλέον ακόμη και η Γερμανία φαίνεται να συνειδητοποιεί το αδιέξοδο των πολιτικών λιτότητας.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr