Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει σε τρεις βασικούς άξονες:
1. Το νέο «πακέτο» στην οικονομία θα περιλαμβάνει επιλεκτικές μειώσεις φόρων και ενεργοποίηση εργαλείων ρευστότητας για τις επιχειρήσεις.
Αναλυτικά:
- Επιλεκτικές μετατάξεις προϊόντων από το συντελεστή ΦΠΑ 24% στο 13% όπως καφές, αναψυκτικά, χυμοί, ροφήματα και τσάι τα οποία όταν σερβίρονται επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24% και κατανάλωση εκτός καταστήματος με 13%.
- Υπό εξέταση είναι το σενάριο μείωσης του ΦΠΑ για το φαγητό στο 12% η 11% από 13% ενώ έχει αποκλειστεί προς το παρόν τουλάχιστον η μετάταξη στο συντελεστή 6% λόγω υψηλού δημοσιονομικού κόστους. Οι εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% από 13% για το φαγητό και στο 13% από 24% για τα αναψυκτικά και τα ποτά.
- Μείωση του ΦΠΑ για μεταφορές – ακτοπλοΐα στο 13% από 24% και ειδικά για τις αερομεταφορές πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη μέσω κρατικών εγγυήσεων με την αξιοποίηση των εργαλείων που έχουν εγκριθεί από το Eurogroup.
Από κρατικό προϋπολογισμό και SURE οι πόροι στην εργασία
2. Το νέο «πακέτο» στην εργασία θα περιλαμβάνει:
- Επιδοτήσεις αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών για την αποτροπή νέου κύματος ανέργων και την αναπλήρωση απωλειών στις αποδοχές των εργαζομένων με δυσμενή μετατροπή των συμβάσεων τους.
Σε πρώτη φάση οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας που θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο θα χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα εφαρμοσθούν πιλοτικά σε κλάδους που παρά το σπάσιμο της «καραντίνας» εμφανίζουν αισθητή πτώση του τζίρου. Στη συνέχεια και με την εισροή των κονδυλίων από το κοινοτικό πρόγραμμα SURE το μέτρο θα επεκταθεί.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επιδότηση μισθών δεν θα είναι οριζόντια, καθώς κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε μαζικές μετατροπές συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτες μορφές, ενώ θα ισχύσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 3-4 μηνών και το ανώτερο έως το τέλος του έτους σε συνάρτηση με τις δημοσιονομικές αντοχές και ευρωπαϊκά κονδύλια.
Η ενίσχυση θα είναι κλιμακωτή και αντιστρόφως ανάλογη του ύψους των αποδοχών πράγμα που σημαίνει ότι τα υψηλότερα ποσοστά κάλυψης θα έχουν όσοι βρίσκονται στα όρια της φτώχειας καθώς και εκείνοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.
Τουρισμός: Από τις 15 Ιουνίου το άνοιγμα των συνόρων
3. Το νέο «πακέτο» για τον τουρισμό θα είναι συνεκτικό, δεν θα έχει μόνο τα υγειονομικά και ταξιδιωτικά πρωτόκολλα αλλά θα περιλαμβάνει τη στήριξη για την εργασία και τη φορολογία που θα παράσχει η Πολιτεία. Ειδικότερα, αναμένονται ανακοινώσεις για:
- Μείωση του ΦΠΑ για τη διαμονή στα ξενοδοχεία στο 6% από 13% που είναι σήμερα.
- Κατάργηση του τέλους διαμονής, που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων και επιβλήθηκε την 1η Ιανουαρίου του 2018.
- Ειδικά κίνητρα με φόρο-απαλλαγές και μειώσεις εισφορών σε τουριστικές επιχειρήσεις για την υλοποίηση επενδύσεων.
Όπως σημείωσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, «κάτω από την ομπρέλα προστασίας που θα ανοίξει η κυβέρνηση θα μπουν οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα στηριχθούν όχι μόνο στο κομμάτι των εισφορών, αλλά και στο μισθολογικό κόστος, οι εποχικά εργαζόμενοι πλήρους ή μερικής απασχόλησης που μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας για αρκετούς μήνες και όταν ανοίγει η τουριστική σεζόν επαναπροσλαμβάνονται στις επιχειρήσεις στις οποίες δούλευαν και οι επαγγελματίες μέχρι να επανέλθει ο τζίρος σε ικανοποιητικά επίπεδα».
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται στο άνοιγμα των συνόρων της χώρας για τον εισερχόμενο τουρισμό από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και της ζώνης Σένγκεν εν γένει αλλά και από το Ισραήλ, από την 1η Ιουλίου το αργότερο, ενδεχομένως και από τις 15 Ιουνίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr