Μόνο στην Ελλάδα ο τουρισμός φέρνει 710.000 άμεσες θέσεις εργασίας, αλλά και το 25% του ΑΕΠ. Στην ΕΕ ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 10% του ΑΕΠ και απασχολεί σχεδόν το 12% του εργατικού δυναμικού της ηπείρου.
Πέρα από τα μηνύματα της BIS για την ανεργία και την επόμενη μέρα του επιχειρείν στην Ελλάδα και τον Ευρωπαϊκό Νότο, κάποια στοιχεία από την «κίνηση» στην αγορά εργασίας στη χώρα δημιουργούν ανησυχία. Πιο συγκεκριμένα, ο Απρίλιος που πέρασε ήταν ο χειρότερος εδώ και 20 χρόνια, καθώς δημιουργήθηκαν μόλις 7.205 νέες θέσεις. Ενδεικτικά, πέρυσι τον Απρίλιο, δημιουργήθηκαν 110.895 νέες θέσεις απασχόλησης. Συνεπώς φέτος τον Απρίλιο σε σχέση με πέρυσι, δημιουργήθηκαν 103.690 λιγότερες θέσεις απασχόλησης.
Αναλυτικά, 48.555 προσλήψεις έγιναν φέτος τον Απρίλιο έναντι 282.181 πέρσι. Οι φετινές απολύσεις ανήλθαν σε 41.350 έναντι 171.286 πέρυσι. Επίσης, στο 4μηνο Ιανουαρίου - Απριλίου σημειώθηκε για πρώτη φορά από το 2012 αρνητικό ισοζύγιο (-27.149). Παράλληλα, οι χαμένες αυτές θέσεις εργασίας κατά το α' τετράμηνο του 2020 αποτελούν τη 2η χειρότερη 'επίδοση κατά την τελευταία 20ετία. Ενδεικτικά, κατά το α' τετράμηνο του 2019, δημιουργήθηκαν 159.775 θέσεις απασχόλησης. Έτσι, προκύπτει μία «διαφορά» 186.924 φέτος σε σχέση με πέρυσι. Σημειώνεται ότι με βάσει τις εαρινές προβλέψεις της Ε.Ε., η ανεργία στη χώρα μας αναμένεται να οδηγηθεί μία ανάσα από το 20% το 2020, από 17,3% που είχε σταματήσει ο δείκτης το 2019.
Πάντως, καθώς πολλοί κλάδοι ξεκινούν και πάλι, πολλοί εργαζόμενοι θα κληθούν να περάσουν από το καθεστώς «αναστολής σύμβασης» σε καθεστώς εκ περιτροπής απασχόλησης με ό,τι σημαίνει αυτό για τις απολαβές τους. Επίσης λόγω τουρισμού το μεγάλο θέμα είναι πόσοι εκ των εργαζομένων θα επιστρέψουν στην εποχική τους δουλειά και πόσοι εξ αυτών θα καταφέρουν να μαζέψουν ένα εύλογο εισόδημα για να «βγάλουν» τη χρονιά, όταν μέχρι και πέρυσι δούλευαν μήνες για να συντηρηθούν σε 12μηνη βάση.
Άλλο ένα στοιχείο που δημιουργεί προβληματισμό είναι το γεγονός ότι κάποιες επιχειρήσεις φέρεται να αρνούνται το μέτρο της φθηνής χρηματοδότησης της επιστρεπτέας προκαταβολής, επειδή ακριβώς δεν θέλουν να δεσμευτούν πως δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού.
Σε σχέση με την ανάσχεση της ανεργίας πάντως, τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ είναι αυτά που αναμένει η κυβέρνηση ώστε να στηρίξει προγράμματα επιδότησης της εργασίας. Ειδικά, δε, από το πρόγραμμα επιδότησης των αποδοχών (SURE), το οποίο έχει στόχο την κάλυψη από το κράτος του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων με ευέλικτη μορφή εργασίας, η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα λάβει πάνω από το 1.5 δισεκ. που της αναλογεί και λόγω της μεγάλης βαρύτητας στου τουρισμού στο ΑΕΠ θα φτάσει να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις έως και 4 δισεκ. ευρώ.
Προς στιγμή πάντως κι εν όψει του πακέτου για τον τουρισμό αναμένεται να αξιοποιήσει 500 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση από τα ταμειακά διαθέσιμα για να αντιμετωπίσει την ανεργία.
Με δεδομένη τη σημασία της εποχικής απασχόλησης στον τουρισμό μένει να φανεί πώς θα επιδοτηθούν τέτοιες μορφές εργασίας. Δηλαδή τι κριτήρια επιλεξιμότητας θα προκριθούν, καθώς σε σχέση με πέρυσι πολλές τουριστικές επιχειρήσεις, δεν θα μπορούν να υποστηρίξουν το σύνολο των θέσεων εργασίας που είχαν.
Σημειώνεται ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, το ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα θα επιδοτεί το 60% της απώλειας του καθαρού μισθού και τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση κινείται με την προοπτική να το επεκτείνει σε συμβασιούχους του ευρύτερου δημόσιου τομέα (δήμοι, νοσοκομεία, κ.ά. ).
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr