Οι εκπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ κατέληξαν, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση σε ένα προσωρινό σχήμα, το οποίο θα προσφέρει δάνεια έως και 100 δισ. ευρώ με ευνοϊκούς όρους στα κράτη μέλη. Το εργαλείο αυτό θα τα βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις σφοδρές επιπτώσεις της πανδημίας και να χρηματοδοτήσουν την απότομη αύξηση των δημοσίων δαπανών από 1ης Φεβρουαρίου του 2020, που συνδέονται με τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων (συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων) ή και μέτρα που συνδέονται με τη στήριξη της Υγείας.
Στην απόφαση διευκρινίζεται ότι το εργαλείο SURE θα είναι διαθέσιμο αφού πρώτα όλα τα κράτη μέλη παρέχουν τις εγγυήσεις τους. Όταν αυτό γίνει, θα τεθεί σε λειτουργία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Επίσης, κατόπιν πρότασης της Επιτροπής, το Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει να παρατείνει την περίοδο διαθεσιμότητας του εργαλείου, κάθε φορά για μια περαιτέρω περίοδο έξι μηνών, εάν οι σοβαρές οικονομικές διαταραχές που προκαλούνται από την επιδημία COVID-19 παραταθούν.
Το SURE είναι ένα από τα τρία δίχτυα ασφαλείας αξίας 540 δισ. ευρώ για τη στήριξη εργαζομένων, επιχειρήσεων και κρατών- μελών σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας.
Eurogroup- Εργαλεία στήριξης
Η εξέλιξη αυτή δίνει και αντικείμενο ουσιαστικής συζήτησης στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, που βασικά περιμένει τις εξαγγελίες της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, που πιθανότατα θα έρθουν την επόμενη εβδομάδα.
Σε αυτή τη φάση οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα εγκρίνουν το πρόγραμμα δανειοδότησης μέσω ESM, που πάντως δεν είναι και ιδιαίτερα... δημοφιλές, καθώς τα περισσότερα κράτη δεν επιθυμούν να μπουν σε διαδικασία δανειοδότησης, έστω κι αν οι όροι δεν είναι σκληροί. Θυμίζουν, όμως... μνημόνια και -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- καμία κυβέρνηση δεν δείχνει ιδιαίτερη "θέρμη" για να αξιοποιήσει αυτή την πιστοληπτική γραμμή.
Αντίθετα, όλες οι χώρες -ανάμεσά τους και η Ελλάδα- επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα SURE. Άλλωστε η επιδότηση της εργασίας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Η απασχόληση έχει ήδη πληγεί και η αύξηση της ανεργίας θεωρείται δεδομένη. Όσο μπορεί να συγκρατηθεί τόσο το καλύτερο και η ελλήνική πλευρά περιμένει να πάρει ποσό κοντά στα 2 δισ. ευρώ από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Υπάρχει τέλος και το κονδύλι των 200 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που, όμως, ακόμη δεν έχει πάρει ξεκάθαρη μορφή.
Είναι ξεκάθαρο πως αν δεν υπάρξει σύντομα επίσημη παρουσίαση του Ταμείου Ανασυγκρότησης από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεν είναι εφικτό να ανοίξει η κάνουλα της χρηματοδότησης. Γιατί αυτό είναι το ζήτημα που "καίει" όλες τις χώρες, να δουν ρευστότητα, για να ρίξουν χρήμα στις οικονομίες τους. Η Κομισιόν έχει καθυστερήσει, αλλά τουλάχιστον η πολιτική συμφωνία για το πρόγραμμα SURE είναι μια... παρηγοριά.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr