Με συντονιστή τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκο Βέττα, στη συζήτηση συμμετείχαν διακεκριμένοι Έλληνες καθηγητές από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια χωρών που επλήγησαν από την πανδημία και συγκεκριμένα ο Αλεξάντερ Κριτικός, διευθυντής έρευνας, German Institute for Economic Research (DIW), Berlin, ο Μάνος Ματσαγγάνης, καθηγητής Δημοσίων Οικονομικών, Polytechnic University of Milan, η Βίκι Πράις, επικεφαλής οικονομική σύμβουλος, Centre for Econοmics and Business Research, London.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η Ελλάδα διαχειρίστηκε την υγειονομική κρίση της πανδημίας με υποδειγματικό τρόπο, κάτι που αναγνωρίζεται από την διεθνή κοινότητα. Επισημάνθηκε, μάλιστα, ότι γίνεται μεγάλη συζήτηση και εκφράζεται η επιθυμία μεγάλου αριθμού ευρωπαϊκών πολιτών να έρθει για διακοπές στην Ελλάδα, κάτι όμως που δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την χώρα μας, καθώς θα πρέπει να υπάρχουν κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις. Για να ανοίξουν τα σύνορα στην Ευρώπη, χρειάζεται πρόγραμμα και συντονισμός, όπως είπαν, καθώς διαφορετικά δεν μπορεί να υπάρχει τουρισμός.
Κοινή, επίσης, ήταν η διαπίστωση ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να αναλάβει ουσιαστικές δράσεις και πρωτοβουλίες για την ουσιαστική αντιμετώπιση της κρίσης, ξεπερνώντας αγκυλώσεις και αντιπαραθέσεις του παρελθόντος.
Οι αλλαγές σε κλάδους της οικονομίας και όχι μόνον, θα είναι μεγάλες και ουσιαστικές σε κάθε περίπτωση ακόμη και μετά το τέλος της πανδημίας, συμφώνησαν οι ομιλητές. Η ραγδαία ψηφιοποίηση κλάδων της οικονομίας, υπηρεσιών του Δημοσίου θα αλλάξει οριστικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο εργασιακές σχέσεις και θα επανακαθορίσει την επιχειρηματική δραστηριότητα. Θα ξανασκεφτούμε τον τρόπο που εργαζόμαστε μέχρι σήμερα, επισημάνθηκε.
Αναφέρθηκαν, επίσης, στην ύφεση που θα χτυπήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες αλλά και τη διεθνή οικονομία, την αύξηση της ανεργίας που θα είναι μεγάλη καθώς και στο ρόλο των τραπεζών στην ανάκαμψη των οικονομιών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr