Κεντρικό ζητούμενο να βρεθεί λύση στο θέμα των όρων χρήσης της πιστωτικής υγειονομικής γραμμής του ESM. Με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν να είναι ζοφερές για την ευρωζώνη και ειδικά για το Νότο και την Ελλάδα η αγωνία κορυφώνεται για το πώς τελικά θα διαμορφωθεί το ύψος και το ύφος της παρέμβασης των ευρωπαϊκών θεσμών στην κρίση.
Ήδη τα μαχαίρια έχουν βγει κυρίως σε Ιταλία και Ολλανδία, με χώρες όπως η Γερμανία να κρύβονται πίσω από διαδικασίες και άλλους σκληρούς, φοβούμενη εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, και την Ελλάδα να προσπαθεί να μην είναι η πρώτη που θα προσφύγει στον ESM, επίσης για λόγους και πολιτικούς πέρα από οικονομικούς. Άλλωστε ένα νέο μνημόνιο θα είναι «ολετήρας» για κόμματα και επαγγελματίες. Πάντως, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών αμέσως μετά την προηγούμενη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, με το «μάτι» και στην εσωτερική πολιτική του αγορά, καθώς φέρεται ως αντίπαλος του σημερινού Πρωθυπουργού, Μ. Ρούτε, είχε εμφατικά πει ότι για τα δάνεια του ESM θα υπάρχουν όροι (conditionality).
Από την άλλη η Ιταλία, όπου κι εκεί οι εσωτερικές ισορροπίες είναι ευαίσθητες, έχει τονίσει ότι οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί δεν παραπέμπουν σε μνημόνια. Μάλιστα απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο η πιθανή χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, να συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις ως προς την οικονομική πολιτική και τονίζει ότι η απόφαση του Eurogroup πριν λίγες εβδομάδες κάνει λόγο για ετοιμότητα ανάληψης δράσης και παροχή πόρων από τον ESM, όχι μόνο για δαπάνες υγείας, αλλά και για κάθε άλλο συνδεόμενο μέτρο, που προλαμβάνει την επιδείνωση της κατάστασης.
Στο μεταξύ, με χθεσινή επιστολή τους προς τον επικεφαλής του Eurogroup, ο Επίτροπος Τζεντιλόνι και ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, λειτουργούν «πυροσβεστικά» και προσπαθούν να αποκαταστήσουν ένα πνεύμα ενότητας
Έτσι οι δύο αξιωματούχοι της Κομισιόν σημειώνουν ότι λόγω του έκτακτου χαρακτήρα ενεργοποίησης αυτού του «εργαλείου», δεν θα εφαρμοστούν οι προβλέψεις του επίμαχου Κανονισμού. Συγκεκριμένα:
- ότι η εποπτεία θα περιοριστεί στο αν τα δάνεια αυτά καλύπτουν όντως τις άμεσες και έμμεσες δαπάνες Υγείας
- ότι οι προβλεπόμενες αξιολογήσεις θα ενσωματωθούν στις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου
- ότι δεν υπάρχει σκοπιμότητα πρόσθετων αναφορών για τα χρηματοπιστωτικά συστήματα των χωρών αυτών
- ότι δεν υπάρχει σκοπιμότητα ενεργοποίησης των προβλεπόμενων μηχανισμών για τις διαρθρωτικές αδυναμίες των χωρών και τις μακροοικονομικές ανισορροπίες
- ότι αυτό το «χαλαρό» πλαίσιο εποπτείας θα λήξει μόλις «τραβηχτούν» τα προβλεπόμενα κονδύλια
- και ότι πάνω απ’ όλα δεν πρόκειται να γίνουν συστάσεις για λήψη διορθωτικών μέτρων στις χώρες που θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα δάνεια
Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα έχει τη δική της αγωνία καθώς το ταμειακό απόθεμα ήδη «τρώγεται» και οι ανάγκες για νέους φτηνούς πόρους είναι αδήριτη. Οπότε είναι κομβικό για τη χώρα και τις πολιτικές εξελίξεις το σενάριο και οι όροι άντλησης κεφαλαίων μέχρι του ύψους των 4 δισ. ευρώ (αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ) από τον ESM.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr