Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με κάθε ευκαιρία έχει τονίσει ότι το όριο για «κλείδωμα» του αφορολόγητου δεν έχει αλλάξει. Σημειώνεται ότι κάθε φορολογούμενος εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων (ηλικιωμένοι κτλ.) θα πρέπει, για να έχει το αφορολόγητό του, να κάνει χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών για το 30% του εισοδήματός του.
Ο υπουργός Οικονομικών έχει εκτιμήσει ότι λόγω της αύξησης της χρήσης καρτών κτλ. λόγω πανδημίας δε θα υπάρξει πρόβλημα στην κάλυψη του ορίου. Ωστόσο, όπως παρατηρούν λογιστές, η μειωμένη κατανάλωση λόγω καραντίνας και μείωσης εισοδημάτων, ειδικά σε χαμηλά κοινωνικά στρώματα, μπορεί να οδηγήσει πολλούς σε αδυναμία κάλυψης του ορίου και συνεπώς σε φορολογικό «πέναλτι».
Όπως τονίζουν πολλοί φορολογούμενοι εξαντλούν το εισόδημά τους σε δαπάνες π.χ. ενοίκια, δόσεις κτλ, κι έτσι δεν έχουν εισόδημα για κατανάλωση. Σημειώνεται ότι το όριο του 30% περιορίζεται στο 20% για φορολογούμενους που έχουν δαπανήσει σε τόκους δανείων, ενοίκια (κύριας κατοικίας ή παιδιών που σπουδάζουν) και φόρους ποσόν πάνω από το 60% του πραγματικού τους εισοδήματος.
Επισημαίνεται ότι επί της διαφοράς των αποδείξεων επιβάλλεται έξτρα φόρος με συντελεστή 22%. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ το 2020 είναι υποχρεωμένος να συγκεντρώσει αποδείξεις ύψους 6.000 ευρώ (20.000 χ 30%= 6.000 ευρώ). Αν δεν τα καταφέρει και εμφανίσει τελικά 4.000 ευρώ, στη διαφορά των 2.000 ευρώ (6.000-4.000) θα πληρώσει πρόσθετο φόρο 440 ευρώ (2.000 χ 22% = 440 ευρώ).
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr