Σύμφωνα με την Oxford Economics, το «σκιώδες» ποσοστό ανεργίας ενδέχεται να εκτιναχθεί στο 30% και θα αφορά 50 εκατομμύρια ανθρώπους. Όπως σημειώνει, τα πλαίσια μερικής απασχόλησης με επιδότηση από το κράτος που εφαρμόζονται διαφέρουν από χώρα σε χώρα και επομένως αναμένεται να έχουν διαφορετικό βαθμό επιτυχίας ως προς την διατήρηση των θέσεων εργασίας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Τα προγράμματα που εφαρμόζονται σε Γερμανία και Γαλλία δείχνουν πιο κατάλληλα για να σωθεί η απασχόληση, ενώ είναι πιο σύνθετα σε Ιταλία και Ισπανία. Το πιο ανησυχητικό γεγονός είναι ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίες εκτιμάται ότι θα πληγούν περισσότερο σε οικονομικό επίπεδο, είναι ταυτόχρονα αυτές που έχουν τις πιο ευάλωτες αγορές εργασίας και θα δυσκολευτούν περισσότερο να ανακάμψουν.
Τα δεδομένα για την Ελλάδα
Σύμφωνα με την Oxford Economics, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία είναι οι πιο εκτεθειμένες στους κινδύνους. Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται να σημειώνουν τη μεγαλύτερη αύξηση στο ποσοστό ανεργίας βραχυπρόθεσμα αλλά και μόνιμα υψηλότερη ανεργία σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Η Ελλάδα εμφανίζει το υψηλότερο σκορ σε ό,τι αφορά το ποσοστό ανεργίας πριν την κρίση του κορονοϊού, την απασχόληση σε κλάδους υψηλού κινδύνου, στο ποσοστό μικρών επιχειρήσεων - οι οποίες είναι αυτές που κινδυνεύουν περισσότερο - καθώς και στην αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας, ενώ σε συνολικό σκορ βρίσκεται στην πρώτη θέση των πιο ευάλωτων χωρών μαζί με την Ισπανία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr