«Έίχε ήδη προγραμματιστεί, πριν την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, να υιοθετηθεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης χρεών» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας και προσέθεσε ότι «το νέο αυτό πλαίσιο προβλέπεται να αντικαταστήσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα, και θα περιλαμβάνει:
τη δυνατότητα ρύθμισης και αναδιάρθρωσης των χρεών, με την τήρηση της οποίας ο δανειολήπτης θα μπορεί να διασώζει την περιουσία του,
τη δυνατότητα παροχής δεύτερης ευκαιρίας, για υπερχρεωμένους δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους,
τη δυνατότητα πτώχευσης και παροχής δεύτερης ευκαιρίας και στα φυσικά πρόσωπα, πέραν των νομικών,
πρόνοιες για δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες,
πρόνοιες για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και πρόβλεψη συνεπειών γι’ αυτούς.
Η προστασία της πρώτης κατοικίας
Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. «Το Κράτος, με συγκεκριμένες και διορατικές πρωτοβουλίες, αναλαμβάνει, για ένα χρονικό διάστημα, ένα μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων των δανειοληπτών που έχουν πληγεί απότην πανδημία του κορονοϊού» είπε και προσέθεσε:
«Με το νέο πρόγραμμα, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, επιπροσθέτως προς την παράταση του υφιστάμενου πλαισίου:
1ον. Ενισχύονται, για πρώτη φορά, οι συνεπείς δανειολήπτες, με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία.
2ον. Υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, και έχουν «κόκκινο» δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018.
3ον. Καλλιεργείται η κουλτούρα πληρωμών.
4ον. Αποτρέπεται η εκμετάλλευση του νέου πλαισίου από στρατηγικούς κακοπληρωτές.
5ον. Περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων.6ον. Ενισχύεται η κοινωνική συνοχή.
7ον. Καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο.»
Μπλοκάρισμα δικαστηρίων
Παράλληλα ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι μέχρι σήμερα παραμένουν δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις σε εκκρεμότητα, εξαιτίας της συσσώρευσης στα Ειρηνοδικεία ανά την επικράτεια.
«Μεγάλος αριθμός υποθέσεων απορρίπτεται όταν φτάσει στο δικαστήριο, είτε διότι ο πολίτης δεν είναι επιλέξιμος ή γιατί διαπιστώνεται ότι δεν έχουν οικονομική αδυναμία.
Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές στο τέλος της διαδικασίας δεν αποκτούν προστασία της 1ηςκατοικίας, αλλά κερδίζουν χρόνο χωρίς να πληρώνουν, εξαιτίας των καθυστερήσεων στα δικαστήρια.
Ετσι, καταλήγει να είναι ένα σχήμα που δεν βοηθά μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς πολλοί άλλοι προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν.
Αυτό αποτελεί κοινωνική αδικία. Παρότι η προστασία έληξε εδώ και 14 μήνες, ακόμη και μέχρι πριν την εξάπλωση του κορονοϊού συνεχιζόταν η υποβολή των αιτήσεων.
Αυτό αποδεικνύει το βαθμό κατάχρησης. Σύντομα θα θεραπεύσουμε και αυτή την παθογένεια, θεσπίζοντας νομοθετικές βελτιώσεις, καθώς και προβαίνοντας σε μεταρρυθμίσεις ενίσχυσης των δικαστηρίων.
Γιατί η αντιμετώπιση της υπερχρέωσης αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του Υπουργείου Οικονομικών.»
Τέλος σημείωσε ότι το νέο πλαίσιο είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εκτιμηθεί το πόσους θα καλύψει λέγοντας ότι ο αρχικός σχεδιασμός του προηγούμενου πλαισίου ήταν για 150.000 και τελικά αφορούσε 90.000.
«Παρά τις πολλές και σημαντικές βελτιώσεις που επήλθαν στο μεσοδιάστημα, νομοθετικές και λειτουργικές, και την άμεση ενεργοποίηση της κρατικής επιδότησης για την προστασία των ευάλωτων συμπατριωτών μας, το πλαίσιο προστασίας δεν έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα» είπε και συμπλήρωσε:
«Συγκεκριμένα, μέχρι τέλος Μαρτίου, υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα μόλις 3.198 αιτήσεις, βέβαια από 1.368 στο τέλος του 2019, όταν οι δυνητικοί δικαιούχοι, σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζικών ιδρυμάτων, είναι περίπου 90.000.Από αυτές, 1.528 προτάσεις ρύθμισης έχουν υποβληθεί από τις τράπεζες προς τους δανειολήπτες, από μόλις 402 στο τέλος του 2019.
Να σημειωθεί ότι σε όλες αυτές τις προτάσεις περιλαμβάνεται κρατική επιδότηση, η οποία φτάνει έως 50% στη δόση του δανείου, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα διαγραφής οφειλών.
Από αυτές τις προτάσεις, 830 έχουν γίνει δεκτές από τους δανειολήπτες, έχοντας διασώσει την κύρια κατοικία τους, από μόλις 124 στο τέλος του 2019.
Η μέση αξία κύριας κατοικίας, που προστατεύεται, ανέρχεται στις 80.000 ευρώ.
Το μέσο ποσοστό κρατικής επιδότησης είναι 37% της μηνιαίας δόσης.Ενώ το μέσο ποσοστό διαγραφής οφειλών ανέρχεται στο 21% των δανειακών απαιτήσεων που ρυθμίστηκαν.
Συνολικά, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι το Μάρτιο του 2020 ρυθμίστηκαν, από τράπεζεςκαι διαχειριστές δανείων, με τη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, συνολικά, περίπου210.000 δάνεια, αξίας άνω των 10,9 δισ. ευρώ.
Από αυτά το 90% αφορούν δάνεια τα οποία ρυθμίστηκαν διμερώς.
Από το σύνολο των 210.000 δανείων περίπου τα 70.000 είναι στεγαστικά δάνεια, εκ των οποίων περίπου 45.000 αφορούν δάνεια με υποθήκη ή προσημείωση στην κύρια κατοικία.
Επιπρόσθετα, πρέπει να τονιστεί ότι από τον συνολικό αριθμό δανείων που έχουν ρυθμιστεί, από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, έχει διενεργηθεί διαγραφή οφειλής στα 8 από τα 10 δάνεια.»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr