Συγκεκριμένα, ανέφερε πως η κυβέρνηση είναι σε συνεννόηση με τους θεσμούς για το ακριβές ποσοστό επιδότησης στη δόση του δανείου που θα έχουν και οι συνεπείς δανειολήπτες που πλήττονται από την πανδημία. Ανέφερε ότι το ποσό θα είναι αρχικά πολύ υψηλό και στη συνέχεια θα φθίνει και η χρονική διάρκεια θα είναι σίγουρα ως το 2020.
Το κράτος ουσιαστικά θα καλύψει στην αρχή το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της δόσης των δανείων κυρίως των ενήμερων δανειοληπτών, υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.
Η αρχική ύφεση εκτιμάται πολύ υψηλότερη, της τάξης του 10%, με τα κατάλληλα μέτρα όμως που υλοποιούνται και θα υλοποιηθούν εκτιμούμε ότι θα μπορέσουμε να την περιορίσουμε σημαντικά, σημείωσε, παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών.
Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με την κατάθεσή του στην Κομισιόν του Εθνικού Σχεδίου Μεταρρυθμίσεων, προβλέπεται ότι η ύφεση θα είναι 4,7%.
«Ξέρετε όμως πολύ καλά ότι υπάρχει μια δυναμική και μια υγειονομική κρίση που δεν ξέρουμε την έκτασή της, όχι μόνο σε αυτήν τη φάση, αλλά και σε πιθανή δεύτερη φάση μέσα στο έτος. Γι’αυτό και υπάρχουν δυσμενέστερα σενάριο που ανεβάζουν την ύφεση σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα», συμπλήρωσε.
«Αν ασχοληθούμε με όλους τους κλάδους της οικονομίας, όλοι ζητούν και είναι λογικό, να δίνουμε επιδόματα και να μειώνουμε φόρους», απάντησε ο κ. Σταϊκούρας ερωτώμενος αν υπάρχει σκέψη για μείωση του ΦΠΑ στον χώρο της εστίασης ή του τουρισμού γενικότερα. «Το αντιλαμβάνομαι απόλυτα και θα ήμουν ιδιαίτερα ευτυχής να μπορέσω να ασκήσω αυτήν την επεκτατική δημοσιονομική» σχολίασε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι δημοσιονομικοί περιορισμοί.
«Η εστίαση βοηθήθηκε από την ελληνική Πολιτεία και θα βοηθηθεί και το μήνα Μάιο. Με βάση όμως τα δεδομένα που προκύπτουν από την προηγούμενη Δευτέρα, πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπιστεί ο χώρος της εστίασης από τον Ιούνιο και μετά με τα δεδομένα που μου αναδείξατε στο ερώτημά σας. Για τον σκοπό αυτό κανονίζω την Δευτέρα 4 Μαΐου μια τηλεδιάσκεψη με τον αντίστοιχο φορέα έτσι ώστε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ρεαλιστικά το επόμενο διάστημα» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι υπάρχουν αντίστοιχες σκέψεις και για άλλες κατηγορίες αλλά θα πρέπει πάντα να συνεκτιμούμε την κατάσταση, τη δυναμική, το κόστος και τα ταμειακά διαθέσιμα.
Διαβάστε επίσης:
Επιχειρήσεις - Εργαζόμενοι: Τι προβλέπει το «πακέτο» στήριξης του Μαΐου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr